Avustralya'yı vuran kuraklık yüzünden ornitorenklerin nesli tükenebilir

Araştırmacılar gelecek yıllarda mevcut popülasyonun dörtte üçünün yok olabileceğini söylüyor

(Pixabay)

Avustralya'da gün yüzüne çıkan iklim felaketi rekor kıran sıcak hava dalgalarıyla ve tehlike altındaki pek çok türü yok olmanın kıyısına getiren ve kontrol altına alınmayan yangınlarla birlikte doğal yaşama çok ciddi hasarlar veriyor.

Bilim insanlarına göre ciddi kaygılar barındıran nadir türlere ornitorenk  (ördek gagalı pilatipus olarak da bilinir ed.n.) de katıldı.

Avustralya'nın doğusundaki nehir sistemlerinde yaşayan gagalı memeli türü; kuraklıklar, kirlilik, doğal toprak örtüsünün kaldırılması ve baraj inşaatları nedeniyle doğal yaşam alanının yüzde 40'ında zaten yok oldu.

New South Wales Üniversitesi'nin Ekosistem Bilimi Merkezi'nden bilim insanlarına göre bu hayvan türüne yönelik (iklim değişikliğinden kaynaklanan) mevcut tehditler aynı şekilde devam ederse ornitorenk sayısı gelecek 50 yılda yüzde 66'a varan oranlarda düşecek. Üstelik bu 50 yıl için iklim değişikliğiyle ilgili tahminler de hesaba katılırsa sayıları 2070'e kadar yüzde 73 azalacak.

Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği'ne (IUCN) göre ornitorenkler zaten "neredeyse tehdit altındaki türler" arasında yer alıyor.

Son yıllarda az miktardaki yağmur ve yüksek sıcaklıklar nedeniyle nehir sistemlerinde yaşanan mevcut hasar ornitorenkler açısından durumu daha da kötüleştirdi.

AFP'nin haberine göre yeni araştırmanın başyazarı Gilad Bino şunları söyledi:

Bu tehlikeler ornitorenkleri daha büyük yerel yokoluşlara maruz bırakıyor ve yaşam alanlarını yeniden doldurma gücü de bırakmıyor.

Çalışmaya göre bu canlıların "hassas türler" sınıfına girip girmeyeceğini belirlemek ve ardından "soyunun tükenme riskini en aza indirmek amacıyla" koruma planları hazırlamak için bir ulusal bir risk değerlendirmesine "acil ihtiyaç var."

Araştırma, Avrupalıların Avustralasya'ya (Avustralya, Yeni Zelanda, Yeni Gine ve komşu adalarını kapsayan bölgenin ismi) yerleşmesinden bu yana dünyadaki ornitorenklerin toplam sayısının yaklaşık yüzde 50 düştüğünü tahmin ediyor. Görünüşe göre popülasyon zayıflamaya devam edecek.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Dr. Bino son rapora dair, "öngörülen iklim değişikliği altında, mevcut yağışsız dönem gibi aşırı kuraklıkların sıklığında ve süresindeki artış nedeniyle zarar tahminlerinin çok daha fazla olduğunu" söyledi.

Yeni çalışma "araştırmaların arttırılmasını, gidişatın takibini, tehditlerin azaltılmasını ve nehirlerdeki ornitorenk habitatının yönetiminin geliştirilmesi" için çağrı yapıyor.

Ornitorenk çizimleri 1798'de Batılı bilim insanlarınca ilk kez görüldüğünde ve hayvanlardan birinin bir postu Birleşik Krallık'a gönderildiğinde, fiziksel özelliklerinin son derece sıradışı bileşimi nedeniyle bir aldatmaca olduğuna ve bir ördek gagasının kunduz benzeri bir canlıya dikildiğine inanılmıştı.

Daha sonra tür, kürkü için 20. yüzyıla kadar avlanmaya devam etti.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir 

https://www.independent.co.uk/environment

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU