Yapay zeka alanındaki yeni gelişme insan beyninin sırlarını çözmede kullanılabilir

Yapay zeka alanındaki atılım nörologların zihinsel sağlık sorunlarını daha iyi anlamasına yardımcı olabilir

DeepMind'daki yapay zeka araştırmacıları, insan beyninin nasıl çalıştığına dair yeni ayrıntılar keşfetti (Unsplash)

Yapay zeka öğrenmesi tekniği sayesinde insan beyninin daha önce açıklanamayan birkaç özelliğini kavrama yolunda önemli bir buluş gerçekleştirildi.

Google bünyesindeki DeepMind şirketinde çalışan araştırmacılar, bilgisayar bilimlerinde takviyeli öğrenime dair son gelişmelerin beyindeki dopamin sisteminin nasıl çalıştığı üzerinde uygulanabileceğini keşfetti.

Nature adlı bilimsel dergide yayımlanan çalışma, zihinsel sağlığa dair anlayışımızı güçlendirmenin yanı sıra öğrenme ve motivasyon bozukluklarını daha iyi anlama şansı sunuyor.

Çalışmada, yapay zeka algoritmalarında kullanılan ve "dağılımsal takviyeli öğrenim" olarak adlandırılan bir tekniğin aslında beyindeki dopamin ödüllendirme sistemiyle benzeştiğine dair kanıtlar bulundu.

Teknik, beynin, anında ödüllendirilen eylemlere odaklanmak yerine gelecekteki ödül olasılıklarını dağıtmasına olanak sağlıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Araştırmacılar keşiflerini anlatan blog yazısında, “Beyindeki dopamin nöronlarının her birinin farklı kötümserlik veya iyimserlik düzeylerine ayarlanmış olduğunu gördük. Bir koroya benzetmek gerekirse, hepsi aynı notayı söylemiyor, ama uyum sağlıyor; her birinin bas ve sopranolar gibi tutarlı bir ses aralığı var. Yapay takviyeli öğrenme sistemlerinde, bu çeşitli uyumluluk sinir ağlarında öğrenmeyi büyük ölçüde hızlandıran daha zengin bir öğrenim sinyali yaratıyor ve beynin bunu aynı sebeple kullanıyor olabileceğini düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.

Genelde yapay zeka araştırmaları, insan beynini taklit edebilecek algoritma ve makineler oluşturmak için nörolojiden ilham alır. 

DeepMind daha önce biyolojiden ilham alarak Atari oyunlarını insanüstü seviyede oynayabilecek sinir ağları oluşturmuştu.

Bununla birlikte firma en son bulguların nörolojinin de bilimsel keşifleri ilerletmek için yapay zeka araştırmalarından faydalanabileceğinin, "doğurgan döngü" adı verilen sürece dahil olabileceğinin kanıtı olduğunu söylüyor.

Araştırmacılar sonuç olarak, “Beyinde dağılımsal takviye öğreniminin varlığı, hem yapay zeka hem de nöroloji için ilginç çıkarımlar sunuyor. Bu tip soruların sorulması ve cevaplanmasıyla nöroloji alanında yapay zeka çalışmalarına da destek olacak ilerlemelerin teşvik edilmesini, böylelikle doğurgan döngünün tamamlanmasını umuyoruz" ifadelerini kullandı.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU