Bolsonaro'nun göreve gelişinden itibaren Brezilya yağmur ormanlarındaki tahribat yüzde 85 arttı

Uzmanlar 2020'deki ağaç kesme faaliyetlerinin, "eğer iki ya da üç ay içinde gerçekten büyük adımlar atılmazsa geçen yıldan daha kötü" olabileceği konusunda uyardı

Bolsonaro'nun yönetimi sırasında Amazon ormanlarında görülen tahribat arttı (AFP)

Amazon'da orman tahribatının gerçekleştiği toprak miktarı Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro'nun yönetiminde çarpıcı ölçüde arttı. Brezilya liderinin çevre konusundaki duruşunun biyolojik çeşitlilik açısından dünyanın en önemli bölgelerinden birini tarım arazisine çevirmek isteyenleri yüreklendirmiş olmasından endişe duyuluyor.

Bolsonaro, 2019 yazında yağmur ormanını kasıp kavuran ve bir zamanlar hayatla dolup taşan yaklaşık 900 bin hektarlık araziyi küle çeviren büyük ölçekli kontrol edilemez yangınlardan kısmen sorumlu olduğuna inanılan yasadışı ağaç kesicilerin ve çiftlik sahiplerinin Amazon'u kesme girişimlerinde sorumluluğu olduğunu uzun zamandır reddediyor.

Fakat Brezilya Ulusal Uzay Araştırmaları Enstitüsü'nün (INPE) yayımladığı ve Bolsonaro'nun görev süresinin tamamını kapsayan veriler, kuruluşun 2019 boyunca yağmur ormanının 9 bin 166 kilometrekaresinin tahrip edildiği uyarısında bulunduğunu gösteriyor. Bu rakam 2018'de 4 bin 946 kilometrekareydi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kurumun DETER sistemi aracılığıyla kaydedilen uyarılar, ülkede ormansızlaşmayı ölçmenin resmi yolu olarak kullanılmasa da aynı kurumun geçen yıl kasım ayında yayımladığı ve tamamen ormansızlaşan alanların 2018'den bu yana yüzde 30 artarak 9 bin 762 kilometrekareye ulaştığı verilerle birlikte Bolsonaro aleyhine güçlü kanıtlar sunuyor.

Dahası, orman tahribat oranını izleyen MapBiomas grubunun koordinatörü Tasso Azevedo bu yılın kurak sezonu öncesi acil önlemler alınmazsa 2020'nin yağmur ormanları için çok daha kötü olabileceği konusunda uyardı.

Azevedo şu ifadeleri kullandı:

Mayıs ayında başlayacak yüksek ormansızlaşma sezonundan kaçınmak için önümüzdeki iki veya üç ay içinde gerçekten büyük adımlar atılmazsa durumun geçen yıldan daha kötü olması bekleniyor.

Büyük ölçüde Brezilya sınırları içinde kalan dünyanın bu en büyük yağmur ormanları, ısı tutan karbondioksidi büyük miktarda atmosferden emmesi sebebiyle küresel ısınma karşısındaki kalelerden biri.

Bu ormanlar, aynı zamanda Brezilya'ya hidroelektrik sağlıyor ve bol miktarda aldığı yağmur, sulamaya gerek duymadan tarım yapılmasına imkan tanıyor.

 

 

Geçen yıl kasım ayında Scientific Reorts dergisinde yayımlanan bir çalışma, yağmur ormanlarında çıkan yangının ve akabinde gelen kurumun, yaklaşık bin 600 kilometre ötede yer alan And Dağları'ndaki buzulların erimesine doğrudan yol açtığını ortaya koymuştu.

Çalışmanın başyazarı Dr. Newton de Magalhaes Neto bu durumu "kar, ışığı daha az yansıtan siyah karbon veya toz partikülleri tarafından kararırken buzulların erimesindeki potansiyel artışla" açıklamıştı.

2016'da Rio Grande do Sul Federal Üniversitesi tarafından yapılan başka bir araştırmadaysa, And Dağları'nda buzulla kaplı bazı alanların 1970'den bu yana neredeyse yarıya indiği tespit edilmişti.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU