Boris Johnson: İran nükleer anlaşması yerine Trump'ın anlaşmasını koyalım

ABD Başkanı Donald Trump, göreve gelmesinin ardından İran ile 2015'te imzalanan nükleer anlaşmadan çekildiğini açıklamış ardından Tahran'a yönelik yaptırımları hayata geçirmişti

Fotoğraf: Reuters

Birleşik Krallık Başbakanı Boris Johnson, İran ile ABD arasındaki son dönemdeki gerilim ve nükleer silahlanma tartışmaları ile ilgili konuştu.

"İran'ın nükleer silah sahibi olmasını durdurmalıyız" diyen Johnson, ABD'nin İranlı general Kasım Süleymani suikastı ve Tahran'ın ABD'nin Irak'taki üslerine misillemesi sonrasında iyice yükselen tansiyonun düşmesi ve bölgenin sakinleşmesi gerektiğini söyledi.

"İran üzerinden bir gerilimin tırmanması ile ilgili bir öngörümüz yok" tespiti yapan Johnson, "Gerilimi azaltalım" mesajı verdi.

Johnson, Batı ile İran arasında askeri bir çatışma ortamı istemediğini söyledi. 

Birleşik Krallık Başbakanı Johnson, İran nükleer anlaşmasının yerine Trump anlaşmasının konulması gerektiğini ifade etti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

En az 10 yıl boyunca İran'ın nükleer silah edinmesini engellemeyi amaçlayan anlaşma 2015'de ABD'nin önceki başkanı Barack Obama döneminde İran, ABD, Fransa, İngiltere, Almanya, Rusya ve Çin arasında imzalanmıştı.

Anlaşma gereğince İran nükleer silah edinmeyecek buna karşılık Batılı güçler de İran'a yönelik ekonomik yaptırımları kaldıracaktı.

İran'ın nükleer silah üretme kapasitesine çok yaklaştığı ile ilgili açıklamalar ABD Başkanı Donald Trump'ın iyice tepkisini çekmişti.

Kasım 2016'daki başkanlık seçimi öncesi ve sonrasında anlaşmayı, "dünyanın en kötü anlaşması" diye niteleyen ABD Başkanı Donald Trump, 8 Mayıs 2018'de Beyaz Saray'da düzenlediği bir basın toplantısında İran nükleer anlaşmasından çekildiklerini açıklamıştı.

Trump'ın bu kararı öncesi Fransa ve Almanya gibi ülkelerin liderleri ABD Başkanı'nı  anlaşmadan çekilmemesi için ikna etmeye çalışmış ancak başarılı olamamıştı.

İran ile 2015 yılında yapılan nükleer anlaşmanın imzacılarından olan Almanya, ABD Başkanı Donald Trump’ın “Anlaşmadan çekilin” çağrısını geçtiğimiz günlerde reddetmişti.

 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU