Onlarca insan ve milyonlarca hayvanın öldüğü yangınları söndürmede başarısız olan Morrison’dan itiraf: Hata ettim

Yangınla mücadelede başarısız olduğu gerekçesiyle bazı seçimlerce istifası istenen Avustralya lideri hakkındaki eleştirilere ABC’de yayımlanan röportajında yanıt verdi

Morrison, afet bölgelerine yaptığı ziyaretler sırasında gerek bölge halkından gerekse itfaiyecilerden tepki gördü (AFP)

Avustralya’yı aylardır kasıp kavuran orman yangınlarıyla mücadelede yetersiz kalmakla eleştirilen Başbakan Scott Morrison, hata yaptığını itiraf ederek soruşturma açma sözü verdi.

Ülkenin önemli bir kısmı alevlere teslim olurken son bir itfaiyecinin daha yaşamını yitirmesiyle birlikte ölü sayısının 28’e çıktığı Avustralya’da tepkilerin hedefindeki Morrison, ABC televizyonuna konuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

David Speers’a verdiği röportajda, “Bazı şeyleri sahada çok daha iyi ele alabilirdim” itirafında bulunan Morrison, hükümetinin orman yangınlarını soruşturmak için bir komisyon oluşturacağını belirterek, “Bunun zaruri olduğunu düşünüyorum. Bu amaçla kabineden bir öneri alacağım” diye konuştu.

Ülkesi yangın yerine dönmüşken tatile çıkmasıyla da eleştiri konusu olan Morrison, ilkin Yeni Güney Galler eyaletinde gitmeyi düşündüğünü ancak planlarını değiştirmek durumunda kaldığını belirtirken, tatile Hawaii’ye gitmemesi gerektiğini kabul etti. Başbakan, “Her işin en büyük zorluklarından biri işle aile sorumlulukları arasında denge kurmaktır. Çok yoğun bir yıldı. Çocuklarıma söz vermiştim” diye ekledi.

Yangınla mücadelede başarısız olduğu gerekçesiyle bazı kesimler tarafından istifası istenen başbakana ayrıca son yangınlarla birlikte gündeme gelen Avustralya’nın karbon salımını 2005’e kıyasla 2030 itibarıyla yüzde 26-28 oranında azaltma hedefi hatırlatıldı.

Morrison yöneltilen soruya cevaben, “Emisyonları azaltmak ve elimizden gelenin en iyisini yapmak, daha iyi olmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Milyonlarca hayvanın yaşamını yitirmesine, milyonlarca hektar alanın ve binlerce evin kül olmasına neden olan yangınla mücadelenin etkili bir şekilde yürütülmemesi, zor şartlar altında çalışan itfaiye erlerinin de öfkesini artırmıştı.

Morrison’ın bir babayla oğlunun cesetlerinin bulunduğu Yeni Güney Galler’de Cobargo şehrini ziyareti sırasında itfaiyecilerden biri başbakanın elini sıkmayı reddetmişti.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU