NASA ve SpaceX, Falcon 9 roketini havada patlatacak

Kritik test, bir felaket durumunda astronotların kaçabileceğini garantileyecek

(SpaceX)

NASA ve SpaceX, acil durum testi kapsamında bir roketi yok etmeye hazırlanıyor.

"Uçuş İptal Testi" diye bilinen prosedür, astronotları taşımada kullanılacak yeni kapsülün talihsiz bir fırlatma durumunda astronotların kaçmasına olanak tanıyıp tanımayacağını kesinleştirecek.

Ancak gerçekten kazara patlaması durumunda ne olacağını anlamak için SpaceX'in Falcon 9 roketlerinden birinin yok edileceği anlamına da geliyor.

İki kuruluş, testi 18 Ocak'ta Florida'daki Kennedy Uzay Merkezi'nden yürütmeyi planlıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kaçış sistemi tatbikatı, bir gün insanları uzaya taşıyacak olan ve Crew Dragon olarak bilinen yeni uzay mekiğiyle astronotların seyahat etmesinden önce yapılması gereken son testlerden biri.

Crew Dragon kapsülü, test sırasında, tıpkı gerçek bir fırlatmada olacağı gibi bir Falcon 9 roketine bağlanacak.

Ancak kalkıştan kısa bir süre sonra SpaceX, Crew Dragon'un roketten güvenli şekilde ayrılıp içindekileri Dünya'ya geri götürebildiğini göstermesi gereken bir fırlatma kaçışı başlatacak. Crew Dragon roketten ayrıldıktan sonra güvenli şekilde yere inebilmek için paraşütlerini kullanacak ve ardından indiği yerden alınacak.

Ancak roketin, SpaceX'in "planlanmamış ani dağılma" diye adlandırdığı duruma girmesi ya da patlaması bekleniyor. Roket imha olacak ve SpaceX, test bittiğinde roketin parçalarının Atlantik Okyanusu'ndan toplanacağını söyledi.

NASA ve SpaceX daha sonra testten elde edilen verileri kullanarak yeni uzay aracının Uluslararası Uzay İstasyonu'na astronot taşımak üzere sertifika alıp alamayacağını değerlendirecek.

Başlangıçta fırlatma testinin daha önce yapılması planlanmıştı ama NASA bu hafta "uzay aracı işlem prosedürü" için daha fazla zaman vererek testin en erken 18 Ocak'a ertelendiğini duyurdu.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU