Erdoğan'dan ABD-İran gerilimi mesajı: Kimsenin bölgeyi ateş çemberine atmaya hakkı yok

TürkAkım doğalgaz boru hattının açılışında konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD ile İran arasındaki gerilime değindi

Rus doğal gazını Türkiye'ye ve Türkiye üzerinden Avrupa'ya nakledecek TürkAkım doğal gaz boru hattının tamamlanması vesilesiyle düzenlenen törende Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD-İran arasındaki gerilime değindi / Fotoğraf: AA

Rus doğalgazını Türkiye'ye ve Türkiye üzerinden Avrupa'ya nakledecek TürkAkım doğalgaz boru hattının tamamlanması dolayısıyla İstanbul'da Haliç Kongre Merkezi'nde tören düzenlendi.

Törene, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin, Sırbistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ve Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov katıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rus mevkidaşı Putin törende bir konuşma yaptı.

İki lider de TürkAkım projesini 'tarihi' olarak niteledi. 

Erdoğan, "TürkAkım, Rus dostlarımızla büyük emek harcadığımız, hem ikili ilişkiler hem de enerji haritası bağlamında tarihi nitelikte bir projedir. Allah'a hamdolsun geride bıraktığımız 1 sene içerisinde hedeflediğimiz şekilde hattı başarıyla tamamladık." derken, Putin, Türkiye ile Rusya arasındaki işbirliğinin engelleme çabalarına karşın her alanda geniştiğini ifade etti. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan Doğu Akdeniz'deki gerginliğe de atıfta bulunarak Türkiye'nin dışlandığı hiçbir projenin hayata geçme şansının olmadığını söyleyip bölge ülkelerine işbirliği mesajı yolladı: 

Türkiye olarak kesinlikle bölgesel gerilim peşinde değiliz. Asla da olmadık. Gelin Akdeniz'i çatışma değil işbirliği sahasına dönüştürelim. Bize bir adım gelen çok daha fazlasıyla gitmeye hazırız. TürkAkım isminin hak sahibi değerli dostum Sayın Putin'dir. Rusya ile ikili ticaretimizde düzenli artış sağlıyoruz. TürkAkım yeni dönemin sembol eserlerinden biri olacaktır. Akıllı yol arkadaşı yolun yarısı demektir. (Rusya ile) Son dönemde fikir ayrılıklarımızın ortak çıkarlarımızın önüne geçmesine izin vermedik.

 

"Rus doğalgazı Türkiye üzerinden Balkanlar'a sevk edilecek. Rus gazının (Türkiye üzerinden) Avrupa'ya sevk edilmesi bütün Avrupa ekonomisine tesir edecek" diyen Putin ise bölgede gerginliğin artırılmasına yönelik eğilimlerin olduğunu ancak Türkiye ile Rusya 'nıni bambaşka bir eğilim sergilediğini belirtti.

Erdoğan'dan ABD ve İran'a 'aklıselim' mesajı 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, TürkAkım töreninde ABD ile İran arasındaki gerginlik ve bölgedeki çatışma ortamı ile ilgili de konuştu. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İki ülke arasındaki gerilimin arzu edilmeyen bir noktaya ulaştığını söyleyen Erdoğan, bölgenin son 20 yıl içinde yorgun düştüğünü vurguladı.

Erdoğan, hiçbir ülkenin Irak üzerinden bölgeyi yeniden ateş çemberine atmaya hakkının olmadığına işaret etti:

ABD ile İran arasındaki gerilim hiç arzu etmediğimiz noktaya ulaştı. Komşumuz Irak zaten sıkıntılı olan istikrarını tamamen kaybetme tehlikesi ile karşı karşıyadır. Irak Türkmenlerinin selameti de bizim için kendi vatandaşlarımızın güvenliği kadar önemlidir. Bölgemiz son 20 yılda zaten bitap düştü. Amacımız gerilimi düşürerek yeniden aklıselimi hakim kılmaktır. Coğrafyamızda artık yeni bedeller ödemeye kimsenin mecali kalmamıştır. Diplomasi trafiğimizi çok yönlü şekilde sürdüreceğiz. Savaş tamtamlarının çaldığı bu kritik süreçte diplomasinin tüm kanallarını kullanarak tansiyonu düşürmeye çalışıyoruz. Hiç kimsenin sadece kendi çıkarları uğruna Irak başta olmak üzere tüm bölgeyi yeni bir ateş çemberine atmaya hakkı yoktur. Müttefikimiz ABD ile komşumuz İran arasında bir süredir devam eden gerilim hiç arzu etmediğimiz bir noktaya ulaştı. Elimizdeki tüm imkanları seferber ederek bölgemizin kan ve gözyaşına boğulmasına izin vermeyeceğiz.

Erdoğan ve Putin, TürkAkım'ın açılışının ardından bir görüşme daha gerçekleştirdi.

İki ülkenin dışişleri ve savunma bakanları da eşlik ettiği görüşme 17.02'de sona erdi.

 

Independent Türkçe

 

DAHA FAZLA HABER OKU