Milli Gazete: Ucuz ette usulsüzlük yapan firmalarla yeni sözleşme yapılacağı iddia edildi

ESK'dan aldıkları dana eti yerine marketlere piyasadan ucuza aldıkları inek etini verdikleri tespit edilen firmalarla yeniden sözleşme imzalanacağı iddia edildi

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın marketlere ucuz et tedarik ederken haksız kazanç sağladığı ortaya çıkan firmalarla yeniden sözleşme yapacağı iddia edildi.

Milli Gazete’nin haberine göre Et ve Süt Kurumu’ndan (ESK) aldıkları eti belirlenen marketlere vermeyip aracı firmalar üzerinden piyasaya satan 7 firma hakkında inceleme başlatıldı.

Son bir yılda ESK’dan alınan 20 bin tondan fazla et yerine piyasadan daha ucuza aldıkları kalitesiz eti marketlere verdikleri belirlendi. Bu şekilde ESK’nın 160 milyon lira zarar ettiği, 10 aracı firmanın ise en az 80 milyon lira haksız kazanç sağladığı ortaya çıktı.

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın incelemesinde marketlerde satılan kıyma ve kuşbaşı etlerde yağ oranı yüzde 20’nin üzerinde çıktı. ESK’dan alınan dana eti yerine marketlere daha kalitesiz olan inek eti verildiği belirlendi.

Bakanlık Gıda Kodeksi’ne aykırılıktan dolayı yağ oranı yüksek çıkan firmalara 1 milyon lira ceza kesilirken, inek eti tespit edilen firmalara ise yasal boşluktan dolayı bir yaptırım uygulanmadı. ESK, bu firmalara et vermeyi durdurdu.
 



Alınan bir kararla da şubat ayından itibaren aracı firmaların tamamen aradan çıkarılması bekleniyordu. Ancak aracı firmalarla yeniden sözleşme imzalanacağı iddia edildi.

Milli Gazete’de yer alan iddiaya göre aracı firmalarla yeni yapılacak sözleşme şartlarının ağırlaştırılacağı ileri sürülürken, bunun tepkileri hafifletmekten başka bir anlam taşımadığına işaret ediliyor.


 

DAHA FAZLA HABER OKU