Trump yönetiminden yapay zeka kullanımında “haddi aşmamak” için mevzuat önerisi

Beyaz Saray’ın açıklamasında, Avrupalı yetkililere de uyarılar yer aldı

Yapay zeka kullanımı kimileri için güvenlik ve mahremiyet kaygılarını artırırken, bu teknolojinin işgücüne etkisi de tartışma konusu (Reuters)

ABD’de Donald Trump yönetimi, yapay zeka geliştirilmesi ve kullanımında yetkililerin sınırları “aşmasını” engellemek için mevzuat kuralları önerdi ve Avrupalı yetkililere aynı şekilde mütecaviz yaklaşımlardan uzak durma çağrısı yaptı.

Reuters’ın haberine göre Beyaz Saray bilgi formunda, federal kuruluşların, yapay zeka (Artificial Intelligence - AI) konusunda düzenleyici herhangi bir adım atmadan önce herkese uyan tek bir mevzuattan ziyade esnek sistemler geliştirmeye odaklanarak “risk değerlendirmesi ve maliyet-fayda analizi yapması” gerektiği kaydedildi.

Trump yönetimi kuruluşlardan ayrıca, “yapay zekayı güvenli bir şekilde teşvik etmelerini” ve “hakkaniyet, eşit muamele, açıklık, şeffaflık ve güvenlik” hususlarını göz önünde bulundurmalarını istedi.

Konuya bir de örnek veren Beyaz Saray, ABD Gıda ve İlaç İdaresi’nin (FDA) şu anda yapay zeka ve makine öğrenimi teknolojileri kullanımının tıbbi cihaz üreticileri tarafından nasıl düzenlenmesi gerektiğini göz önünde bulundurduğunu aktardı.  

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Açıklamada yönetim, “Avrupa ve müttefiklerimiz yenilik düşmanı ve sert örneklerden kaçınmalı (…) Yapay zekanın otoriterce kullanımıyla mücadele etmenin en iyi yolu, Amerika’nın ve uluslararası ortaklarımızın küresel inovasyon üssü olma pozisyonunu korumaktır” ifadelerini kullandı.

Söz konusu açıklama, şirketlerin rekabetçi ortamda hayatta kalmak için derin makine öğrenmesi diye de bilinen yapay zeka yöntemlerini kendi kuruluşlarına uyarlama yarışı verdiği bir sırada geldi.

Diğer taraftan şirketler ve uzmanlar, bu tür teknolojilerin denetim, mahremiyet, siber güvenlik ve iş dünyasının geleceğine dair kaygılara yol açtığına dikkati çekti.

Avrupa Komisyonu Yapay Zeka Üst Düzey Uzman Grubu geçen yıl bir dizi etik kural yayımlarken, Avrupa Birliği (AB) liderleriyse konuya dair bir mevzuat oluşturmayı düşünüyor.

ABD’ye gelince, bazı eyaletlerde yapay zeka kullanımıyla ilgili endişeler yaşanıyor.

 

 

Kaliforniya’da geçen yıl eylül ayında alınan kararda, kimilerinin bireysel özgürlüklere tehdit olarak nitelediği bir yöntem olan kolluk kuvvetlerinin yüz tanıma özelliğine sahip vücut kameraları kullanmasına 3 yıllık bir yasak getirilmişti.

ABD’de bazı şehirlerde de yüz tanıma teknolojisinin yasaklanması yönünde kararlar alınmıştı.

Trump geçen yıl şubat ayında federal hükümet kurumlarından yapay zeka konusunda daha fazla kaynak ayırmalarını ve yatırım yapmalarını isteyen kararnameyi imzalamış, Beyaz Saray da 11 Ağustos 2019’da ilgili talimatı yayımlamıştı.

Öte yandan PwC danışmanlık şirketinin 2018’de yürüttüğü bir çalışmada, 2030 ortaları itibarıyla dünya genelinde işgücünün yüzde 30’nun otomasyon tehdidi altında olduğu tahminine yer verilmişti.  

Aynı araştırmada ayrıca, söz konusu süre zarfında küresel çapta Gayrisafi Yurtiçi Hasıla’da (GSYH) 15 trilyon dolar (yaklaşık 90 trilyon TL) artış yaşanacağı öngörüsünde bulunulmuştu.

Independent Türkçe için derleyen: Elvide Demirkol

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU