NASA'nın yeni keşfi, uzaylı barındırabilecek gezegenlerin tespitini sağlayacak

Yeni teknik bilim insanlarının uzak gezegenlerin "canlı" olup olmadığını anlamasını sağlayabilir

Karina Bulutsusu'nun mistik dağı (Hubble Uzay Teleskobu)

Bilim insanları, uzak gezegenlerde oksijen tespit etmenin yeni bir yolunu buldu. Bu yöntem Dünya dışı yaşamın keşfedilmesine yardım edebilir.

Bu teknik NASA'nın James Webb Uzay Teleskobu aracılığıyla uzak yıldız sistemlerindeki gezegenlerdeki oksijenin "kokusunu almak" için kullanılabilir.

Böylece Dünya dışı yaşama ev sahipliği yapma olasılığı bulunan "canlı" gezegenlerin keşfine yardımcı olabilir.

Diğer gezegenlerdeki yaşamın olası göstergelerinden biri, atmosferde oksijen bulunması. Dünya üzerindeki oksijen canlıların Güneş ışığını kimyasal enerjiye dönüştürdüğü sırada üretilir ve bilim insanları aynı sürecin başka gezegenlerde de gerçekleşebileceğini düşünüyor.

Araştırmacılar şimdi bu yeni yöntemin, aynı sinyalin başka gezegenlerde saptanmasına olanak tanımasını umuyor; bu sayede uzaylı yaşama ev sahipliği yapabilecek gezegenler tespit edilebilir.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hakemli bilim dergisi Nature Astronomy'de yayımlanan yeni bir makalede anlatılan buluş, NASA teleskobunun oksijen moleküllerinin birbirleriyle çarpıştığı sırada ortaya çıkan sinyallerden birini tespit etmesine imkan tanıyor. Moleküller çarpışırken kızılötesi spekturumun belirli bir kısmını engelliyor. Yeni teleskop da bu engellemeyi algılayabiliyor ve bilim insanlarına uzak dünyaların atmosferine dair ipucu veriyor.

James Webb Uzay Teleskobu gibi teknolojiler böylesi uzak gezegenleri incelemek için elimizdeki en iyi seçenek çünkü ziyaret etmek ve hatta daha ayrıntılı görmek için bile fazla uzaktalar. Bu gezegenlerden gelen sinyaller de zayıflığı nedeniyle inanılmaz derece ileri teknolojiler gerektiriyor.

Yeni çalışmanın başyazarı, NASA'nın Goddard Uzay Uçuş Merkezi'nden Thomas Fauchez, bir açıklamasında şunları söyledi:

Bizim çalışmamıza kadar Dünya'dakiyle benzer düzeydeki oksijenin Webb aracılığıyla tespit edilemeyeceği düşünülüyordu. (...)1980'lerin başındaki Dünya atmosferi araştırmalarından beri bilinen bu oksijen sinyali, ötegezegen araştırmaları için hiç çalışılmamıştı.

Bir gezegenin yüzeyinde oksijen saptanması, orada kesinlikle canlı bir şey olduğu anlamına gelmiyor. Bilim insanları, ötegezegenlerde oksijen oluşumunun başka açıklamaları da olabileceğini söylüyor. Bu nedenle oksijen tespiti, o gezegenin "canlı" olduğuna dair kesin bir işaret olmayabilir.​

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU