Trump, “52 İran sahasını hedef aldık” dedi, 52 sayısının sırrı ne?

Süleymani suikastından sonra İran ile ABD arasındaki gerginlik artıyor. ABD Başkanı Trump, İran'ın saldırması durumunda ABD'nin 52 hedefi vuracağını söyledi

Fotoğraf: Reuters

 ABD Başkanı Donald Trump, İran'ın ABD'lilere veya ABD unsurlarına saldırması durumunda İran ait 52 hedefi vurmak üzere tespit ettiklerini açıkladı. 

İran Devrim Muhafızları'na bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'nin ABD tarafından öldürülmesinin ardından ABD ile İran arasındaki gerginlik zirveye çıktı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İran'ın ABD ordusuna ve vatandaşlarına yönelik tehditlerine Twitter'dan yanıt veren Trump, şöyle dedi:

“İran'ın rehin aldığı 52 Amerikalıyı temsilen 52 hedef”

Dünyayı, son zamanlarda yüzlerce İranlı protestocu ve hayatında öldürdüğü tüm insanların yanı sıra bir Amerikalıyı öldürüp birçoğunu da yaralayan teröristlerinden temizlediğimiz için İran bazı ABD unsurlarını hedef alma konusunda oldukça cesurca konuşuyor. (Süleymani) Zaten büyükelçiliğimize saldırıyordu ve başka yerleri vurmak üzere hazırlık yapıyordu. İran zaten yıllardır sorundan başka bir işe yaramadı. 

"Bu bir uyarı olsun: İran Amerikalılara veya Amerikan unsurlarına saldırırsa biz (yıllar önce İran tarafından rehin alınan 52 Amerikalıyı temsilen) 52 İran sahasını hedef almış bulunmaktayız. Bazıları üst düzey ve İran ve İran kültürü açısından çok önemli. Bu hedefler ve İran'ın kendisi çok hızlı ve çok sert bir şekilde vurulacaktır. ABD daha fazla tehdit istemiyor."

 


 

52 ABD'li diplomat Tahran elçiliğinde 444 gün boyunca rehin tutuldu

İran'da 1979 yılında gerçekleşen İslam Devrimi'nin hemen ardından yeni rejim yanlıları ABD'nin Tahran Büyükelçiliğini işgal etti. Elçilikte çalışan 66 diplomattan 1 hasta kadın ile 13 Afrika kökenli Amerikalı eylemciyer tarafından serbest bırakılırken 52 kişi 444 gün boyunca rehin tutuldu.

Elçilik işgali ve rehine krizi İran ile ABD arasındaki ilişkileri bir daha düzelmemek üzere bozdu. Süleymani operasyonunun, Irak'taki ABD elçiliğinin İran destekli milis güçler tarafından işgal edilmek istenmesinden sonra geldi.

Pompeo: Irak halkı İran’ın boyunduruğundan kurtulmak istiyor

Diğer taraftan ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ise Twitter'dan yaptığı açıklamada "İran'ın sahip olduğu Ketaib Hizbullah çeteleri Irak güvenlik güçlerinden ABD'nin Bağdat büyükelçiliğini ve iyi Irak halkının Amerikalılarla çalıştığı diğer yerleri koruma görevini bırakmasını istiyor. İran'ın Irak yönetimine ne yapması gerektiğini söylemesi Iraklı vatanseverlerin hayatını tehlikeye atıyor. Irak halkı aslında İran'ın boyunduruğundan kurtulmak istiyor ve daha yakın zamanda İran Başkonsolosluğunu yakıp kül ettiler" ifadelerini kullandı.


Independent Türkçe, AA
 

DAHA FAZLA HABER OKU