Kasım Süleymani'nin Trump'ın emriyle öldürülmesinin ardından petrol işçileri Irak'tan ayrılıyor

ABD bu esnada, İran'ın olası cevabına hazırlık için bölgeye asker gönderiyor

Donald Trump, Süleymani'nin öldürülmesinin ardından konuşuyor (Reuters)

Amerikalı petrol işçileri, İranlı general Kasım Süleymani'yi öldüren ABD hava saldırısının ardından Irak'tan ayrılıyor. Bölgede gerilimin yükselmesiyle artan petrol fiyatları düşünülürse bu, tedirgin eden bir işaret olabilir.

İşçiler, İran'ın seçkin Kudüs Gücü'nün komutanı Süleymani'nin Bağdat'taki bir havaalanına düzenlenen saldırıyla öldürülmesinden sadece birkaç saat sonra Irak'ı terk etmeye başladı. ABD'li yetkililer, bu saldırının Amerikalılara yönelik "yaklaşan bir tehdidi" durdurmak için gerekli olduğunu söyledi.

ABD Büyükelçiliği de sivilleri Irak'tan mümkün olan en kısa sürede ayrılmaları yönünde uyardı ve binlerce Amerikan askeri, İran'dan gelecek muhtemel bir yanıta karşı bölgeye konuşlandırıldı.

Reuters'a göre Iraklı yetkililer, işçilerin tahliyesinin Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'ndeki (OPEC) en büyük ikinci üretici olan Irak'ın petrol operasyonlarını, üretimini veya ihracatını etkilemeyeceğini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Düzinelerce işçinin ülke dışına uçması bekleniyordu ve Basra havaalanındaki bir hat "rahat" diye nitelendi. Bazı işçilerin Dubai'ye uçtuğu bildirilirken, diğerlerinin de Katar'a uçmaya hazırlandığı görüldü.

Süleymani'yi hedefleyen saldırının doğrulanmasının arından birkaç saat içinde ham petrol fiyatları artış gösterdi. Varil fiyatı, Suudi Arabistan petrol sahalarının saldırıya uğradığı eylülden beri en büyük sıçramayı gösterdi ve 2,50 dolarlık bir artışla 68,69 dolara çktı.

Bu arada petrol şirketlerinin hisseleri de tırmandı. Shell ve BP hisseleri, Avrupa'da yüzde 1 veya daha fazla arttı.

Ancak saldırı Wall Street'te düşüşe yol açtı. Dow Jones Industrial ortalaması, cuma sabahı 340 puandan fazla düştü.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU