Süleymani'nin öldürülmesi İran'a güçlü bir mesajdır

ABD’nin, Süleymani’yi öldürerek verdiği mesaj açık: Süleymani’nin öldürülmesi ABD ile uğraşılmaması için güçlü bir mesajdır

Fotoğraf:  AP

Kasım Süleymani'nin öldürülmesi, İran terörizmi kitabındaki bir sayfanın dürülmesi olarak görülebilir.

Lübnan, Irak ve Suriye arasında mekik dokuyan ve Arap ülkelerinin iç işlerine müdahale etme mühendisi olan İranlı General Süleymani'nin Lübnan’dan geldiği sırada, şafak vakti Bağdat Havalimanı'nda ABD füzeleri ile öldürülmesi, Lübnan'da olma nedeni hakkında birçok soruyu da beraberinde getiriyor.

Lübnan’da şu anda mezhep merkezli uygulamaları ve Hizbullah’ın Lübnan ve diğer yerlerde benimsediği İran’a tabi pozisyonu kabul etmeyen bir halk hareketi var.

Süleymani’nin gösterilerde tansiyonun yükseldiği iki ülkedeki protestoları engellemek için Lübnan ve Irak’ta oynadığı rolün boyutu önemli olacak ki Irak meydanlarındaki göstericiler, barışçıl göstericilere karşı savaşmakla itham ettikleri General Süleymani'nin öldürülmesinden duydukları sevinci dile getirdiler.

İran Devrim Muhafızları’na bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani, ABD tarafından terörist olarak kabul ediliyor.

Hiçbir ABD vatandaşı onunla iş yapma hakkına sahip değil. Süleymani, İran'ın tahrifatından, bölgedeki tehditlerden ve olaylardan sorumlu İranlı yetkili olarak kabul ediliyor.

Irak meydanlarında barışçıl gösterilerin saflarında yaşanan kayıplar, Süleymani’nin hedef tahtasına oturtulması için tek sebep değildi.

Dünya üzerinde sebebiyet verdiği başka hadiseler de onu ABD hükümetinin birincil hedefi haline gelmesinde etkili oldu.

Suriye, Irak ve diğer bölgelerde önemli dosyalarda görev alan Süleymani'nin öldürüldüğü haberi, ABD Savunma Bakanlığı’nın yaptığı açıklama ile doğrulandı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Ordu, Başkan’ın talimatı ile Kasım Süleymani’yi öldürdü. Bu, yurt dışındaki ABD personelini korumak için kararlı ve savunma amaçlı atılan bir adımdır. General Süleymani aktif olarak Irak ve bölgedeki ABD’li diplomatlara ve askerlere yönelik saldırı planı yapıyordu.


Açıklamada ayrıca Irak'taki ABD Büyükelçiliği’ne düzenlenen saldırının sorumlusu olarak da Kasım Süleymani gösterildi.

İran rejiminin büyük güçlerle çatışma yoluyla savaş kıvılcımını bölgeye yayma politikası, bölgesel ve küresel barışı tehdit ediyor.

İran, teröre destek vermekle suçlanan ülkeler listesinde ve kötülüğün ekseninde yer alıyor. Rejim, komşu ülkelere “Humeyni devrimi” kisvesi altında terörizmi ihraç etmeye ve oralarda mezhep çatışmasını teşvik ederek toplumsal barışı istikrarsızlaştırmaya çalışıyor.

Süleymani'nin ölümü İran rejimi için büyük bir kayıp olarak değerlendirilebilir. Bu gelişme, çatışmanın tabanını genişletebilir.

İntikam ve misilleme görevleri, Lübnan’daki kolu Hizbullah’a veya Irak’taki Haşdi Şabi ve Asaib Ehl-i Hak gibi kollarına ya da Yemen'deki Husilere hatta ve hatta İhvan gruplarına verilecek.

Bunların hepsi Asaib Ehl-i Hak liderinin Twitter üzerinden verdiği mesajdan ve yaptığı seferberlik çağrısından sonra açık olasılıklar olarak karşımıza çıkıyor.

Düzenin Maslahatını Teşhis Konseyi (DMTK) Başkanı Muhsin Rızai, Twitter’dan yaptığı açıklamada “Süleymani şehit kardeşlerinin yanına katıldı. Ancak onun intikamını en acı şekilde alacağız” dedi.

Rızai’nin bu açıklamasına ve İranlı yetkililer arasında yayılan öfkeye rağmen son ABD yaptırımları nedeniyle 200 milyar dolardan fazla zarara uğrayan ve ekonomik krizlerle boğuşan İran rejiminin ABD ile doğrudan bir çatışmaya girebileceğini sanmıyorum.

Siyasi kulislerden medyaya sızmaya başlayan açıklamalarla yetineceklerdir.

İran’ın cevabı sadece kınama ve öfke dolu açıklamalarla sınırlı kalacak. İran rejimi, askeri açıdan kabul edilemez olan çatışmanın büyüklüğünün tamamen farkında.

ABD’nin havada ve karada önemli bir üstünlüğünün olması ve karşısında yıpranmış eski bir İran cephaneliği ile İran’ın hava kuvvetleri ve savunmadaki zayıflığının bulunması savaş daha başlamadan İran’ı kaybeden taraf kılıyor.

ABD’nin, Süleymani’yi öldürerek verdiği mesaj açık. ABD Temsilciler Meclisi’nin Cumhuriyetçi üyesi Doug Collins konuyla ilgili şunları söyledi:

Süleymani’nin öldürülmesi ABD ile uğraşılmaması için güçlü bir mesajdır.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Fatih Yılmaz

Şarku'l Avsat

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU