Savunmasında ikinci gün... Demirtaş: Cemaat AK Parti'nin beyniydi

Eski HDP Eş Genel Başkanı: Cemaate yakın olmayanın AKP'liliği sorgulanıyordu

Selahattin Demirtaş 4 Kasım 2016'dan bu yana tutuklu

Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın yargılanmasına devam ediliyor.

Demirtaş, "terör örgütü yöneticiliği", "terör örgütü propagandası yapmak", "Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasası'na muhalefet", "halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik", "halkı kanunlara uymamaya tahrik", "suç işlemeye tahrik", "suçu ve suçluyu övme" suçlamasıyla yargılanıyor.

Demirtaş Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya, avukatları ile Edirne F Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’ndan SEGBİS sistemiyle bağlandı.

Duruşmanın öğleden önceki bölümünde savunmasına devam eden Selahattin Demirtaş şunları söyledi:

“Madem benim yasa dışı gösteri yaptığımı iddia edeceksiniz, ben tam olarak ne yapmışım? Neden bunu fezlekeye tam olarak yazmıyorsunuz? Neden ne yaptığımı delilleriyle birlikte, ekleriyle göndermiyorsunuz? 2011'de Diyarbakır'da, bizim sivil siyaseti öne çıkarma ve şiddeti sonlandırma gayretlerimize karşı devlet içindeki kliklerin yaklaşımı buydu. Bu, o dönemin iktidarı AKP ve başbakan olan Erdoğan tarafından da desteklenen politikalardı.”
 

“Cemaat AKP’nin beyniydi”

Demirtaş savunmasının yaparken AK Parti’yi FETÖ üzerinden eleştirdi:

 “Bunlar sivilleşmeden, barıştan rahatsız. Bakın Cemaat deyip, işi sadece onların üstüne atıp olaylardan kaçmıyorum. Bizatihi AKP'nin siyasi iradesiyle yapılan şeylerdi bunlar. Çünkü Cemaat AKP'nin beyniydi, beyni. Cemaate yakın olmayanın AKP'liliği sorgulanıyordu. Herhangi bir hakim ve savcının masasında Zaman gazetesi, logosu görülecek şekilde bulunmuyorsa zan altındaydı. Emniyet müdürlerinin masasında yine öyle. Bu bir kimlik beyanıydı. Erdoğan ve AKP uyarılarımızı dikkate almamış Cemaat ne dediyse tıpış tıpış yapmış, bu sebeple ülke 15 Temmuz koşullarına gelmiş.”

Selahattin Demirtaş mahkemedeki savunmasında Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Suriye politikası üzerinden de yüklendi:

“Ruslar, İranlılar, Amerikalar; pışpışlayarak, zaman zaman tehdit ederek zaman zaman gaz vererek her istediklerini yaptırıyorlar. Türkiye içinde ve Suriye'de bütün politikalarını bir bir hayata geçiriyorlar. Erdoğan da başarılı olduğunu zannediyor. Hayır. Şunu keşfettiler; özellikle Ruslar. Erdoğan'a övgü düzersen ona istediğini yaptırabilirsin. Basit bir formül. Keşfettiler. Biz eleştirince de düşman oluyoruz. Övülecek bir tarafın yok ki. Övenler de seni kandırıyor. Biz Erdoğan'a yağ çekmiyoruz diye düşman olarak görülüyoruz. Onu en sert şekilde eleştirenlerden biriyim. Bu, Erdoğan'a özel bir kastım olduğundan değil. Çok büyük hatalar yaptığını görüyorum, uyarıyorum. Her uyarım örgüt propagandası(!) Cumhurbaşkanına hakaret(!)”

Selahattin Demirtaş, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen terör soruşturması kapsamında 4 Kasım 2016'da gözaltına alındıktan sonra tutuklanmıştı.

Yargıtay 5. Ceza Dairesi, Demirtaş'ın dava dosyasının, güvenlik gerekçesiyle Ankara Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesine karar vermişti.
 

DAHA FAZLA HABER OKU