İran yönetimi öldürülen eylemcileri anma çağrılarına mobil interneti keserek karşılık verdi

Geçen ay güvenlik güçleri protestocuları katlettiğinde başlatılan internet kesintisi ülkenin dünyayla iletişimini kesti

ILNA'ya konuşan adı açıklanmayan İran Telekomünikasyon Bakanlığı yetkilisi, güvenlik yetkililerinin   gerekli görmesi halinde mobil internet kesintisinin diğer bölgelere genişletilebileceğini söyledi (AP)
 

İranlı yetkililer perşembe günü düzenlenecek rejim karşıtı yeni protesto gösterilerine çağrılar yapılırken ülkenin siyasi açıdan hassas birçok bölgesinde internet bağlantılarını kesti.

Yarı-resmi İranlı İşçiler Haber Ajansı'nın (ILNA) isimsiz bir kaynağına göre, çarşamba günü başkent Tahran'a komşu olan Elburz eyaletinde, Şiraz şehrini de barındıran merkez eyalet Fars'ta ve batıda Kürdistan, doğuda Zencan gibi etnik açıdan çalkantılı eyaletlerde mobil internet hizmeti kesildi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kesinti, bu hamlenin tıpkı geçen ay yüzlerce insanın öldürüldüğü şiddetli müdahaleler gibi bir müdahalenin öncüsü olduğundan endişe duyan İranlılar tarafından da sosyal medyada doğrulandı. 

İnternet ağları haritalama kuruluşu olan NetBlocks, İran'ın birçok şehrinde “mobil ağlarda aksamalar” olduğunu belirtti, fakat “aksaklıkların boyutunun henüz doğrulanmadığını” aktardı.

ILNA'nın atıfta bulunduğu isimsiz kaynak, kesintinin “güvenlik kurumları tarafından verilen emrin sonucu” olduğunu söyledi; yüksek ihtimalle dini lider Ali Hamaney, Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Devrim Muhafızları lideri ve diğer kilit isimleri içeren Yüksek Ulusal Güvenlik Konseyi'ne bir referans. 

Bu nükleer teknoloji araştırmalarına, füze geliştirmelerine ve Ortadoğu boyunca farklı silahlı gruplara sunduğu desteğe karşılık ülkeyi istikrarsızlaştırmayı amaçlayan bir ABD kampanyasıyla mücadele eden yetkililerin daha fazla toplumsal ayaklanma ihtimalinden çekindiğine işaret ediyor. 

Sosyal medyada paylaşılan bir videoda, başkentin çeşitli bölgelerine daha fazla polisin ve aşırılıkçı Besiç milislerinin konuşlandırıldığı görülüyor. 

Muhafazakar haber ajansı Fars, çizgili üniformalar içindeki mahkumların geçen ay Mahşehr'da sessizlik içinde namaz kılan güvenlik güçlerini öldürdüğünü "itiraf ettiği" videolar yayımladı; olası muhalifleri rejimin zor kullanma kapasitesini göstererek caydırmayı amaçlayan bir taktik. 

Geçtiğimiz ay yakıt fiyatlarındaki ani yükseliş halkın ekonomik sıkıntılara ve siyasi baskılara duyduğu öfkeyi alevlendirmiş ve İran günlerce süren protestolarla sarsılmıştı. 

Reuters'in atıfta bulunduğu isimsiz kaynaklar kasımdaki protestolarda bin 500 kişinin hayatını kaybettiğini söylerken Dışişleri Bakanlığı kargaşalar sırasında bin kişinin öldüğünü iddia etmişti. İran rakamları şişirilmiş olduklarını söyleyerek yalanladı, ne var ki hala kaç kişinin öldüğüne dair resmi bir sayı vermedi.

Rejim yetkilileri protestolardan sonra altı gün boyunca interneti kapattı; ülkeyi dünyadan koparırken aynı zamanda yeni oluşan teknoloji sektörüne de ağır bir hasar verdi. 

Dört İranlıdan üçü mobil internet kullanıyor.

Perşembe günü için yapılan eylem çağrıları, geçen ay öldürülenleri anmak içindi. İlk çağrı 16 Kasım'da rejim taraftarları tarafından vurulan 27 yaşındaki eylemci Puya Bahtiyari'nin babası tarafından yapılmıştı. Perşembe günü İslam inancında yas konusunda dini açıdan önemli bir yer tutan ve ölümünden bu yana geçen 40. güne denk geliyor. 

Rejim kuvvetleri 23 Aralık'ta Bahtiyari'nin sözünü sakınmayan babasını ve diğer akrabalarını tutukladı. 

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/middle-east/

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU