2019 Top 10: En çok okunan kültür haberleri

Marvel evreninden müzik dünyasına uzanan liste senenin en çok ilgi gören içeriklerini sıralıyor

(Independent Türkçe)

Son yılların kültür sanat alanındaki en önemli tartışma konularından biri Marvel filmlerinin sinema sektörünü “işgal ettiği” iddiasıydı.

Hal böyle olunca sektörü “işgal eden” süper kahraman filmleri 2019’da haber içeriği konusunda da ağırlığını hissettirdi. Marvel ve DC evrenlerindeki uçan kahramanlar, yeşil devler, teknolojik dahiler, şimşek tanrıları ve daha pek çok olağanüstü varlık yıl boyunca ilgi odağı oldu.

Netflix’in sürekli güncellenen içeriklerine de haberlerimizde sık sık yer verdik. Platformun sunduğu yüzlerce seçenek arasından ruh halimize uygun film ya da diziyi seçebilmenin nasıl büyük bir mücadele olabileceğini hatırlayarak, Netflix’te izleyebileceğimiz en iyi 24 orijinal filmi ve en iyi 23 diziyi okuyucularımızla paylaştık.

Tabii ki Marvel ve Netflix dışında da bir hayat vardı. Jacob Stolworthy, Roisin O’Connor, Clemence Michallon, Ellie Harrison ve alanında uzman daha birçok isim The Independent’in kültür kategorisini kültür sanat alanındaki son gelişmeler, özel haber ve röportajlarıyla sürekli güncel tuttu. Ölmeden önce dinlememiz gereken en iyi 40 albümü, izlememiz gereken en iyi 42 filmi, görmemiz gereken en iyi 30 başyapıtı onlardan öğrendik.

Kültür kategorisinde yıl boyunca kaliteli içerikle, popülarite arasında bir denge bulmaya çalıştık. Burada terazinin ağırlığı zaman zaman popüler olana doğru kaydıysa sanıyoruz bunda okur tercihleri de etkili oldu. Zaman zaman kapsamlı ve derinlikli olduğunu düşündüğümüz dosya içeriklerinin yeterli ilgi görmemesine üzülmedik değil. Yine de yeni yılda da okurların daha çok rağbet gösterdiği "pop" haberlerin yanı sıra kapsamlı dosyalarımızı hazırlamaya devam edeceğimizi de belirtmiş olalım.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yurtdışındaki gelişmelerle ilgili bağlı kaldığımız tek kaynak The Independent olmadı. Sektörün önde gelen yayınlarında yer alan önemli içerikleri de en anlaşılır ve doğru çevirilerle okuyucularımıza sunduk. Bu noktada kültür çevirmenimiz Şafak Küçüksezer’in akıcı ve zengin haber dili işimizi hayli kolaylaştırdı.

Tabii ki içeriklerimiz yalnızca yurtdışındaki gelişmelerle sınırlı kalmadı. Sinema ve tiyatro festivalleri, ödül törenleri, Haluk Bilginer’in ülkeye yaşattığı gurur ve ne yazık ki acı kayıplarımız da sayfalarımızdaki yerini aldı. İçeriğimizi özel röportajlar ve derlemelerle zenginleştirmeye çalıştık. 

Yine de süper kahraman haberlerinin sene boyunca terazinin ağır basan tarafı olmasına rağmen, 2019’un en çok okunan haberinin bambaşka bir konuyu içermesiyse, açıkçası bizi şaşırttı.

İşte tüm yıl boyunca en çok ilgi gören 10 haberimiz…

 

10- 8 dizinin birer bölümü incelendi... 219 silah, 23 kadına şiddet, 41 cinayet sahnesi

 

dizi - siddet - aa.jpg
(AA)

 

Kadına şiddet her sene olduğu gibi 2019’da da ülkenin bir numaralı gündem maddelerinden biriyken beyaz ekran şiddet sahnelerinden bu sene de ödün vermedi. Belli ki okurlar izledikleri diziler üzerinden nasıl bir kirliliğe maruz kaldıklarını merak etti. Sonuç vahimdi…

Bir dizinin yalnızca bir bölümünde en az 3 kez kadına yönelik şiddet sahnesi bulunduğunu anlatan Taşcıer, şöyle konuştu: Bu sahnelerden 4'ü babanın kızına, diğerleri de erkeğin eşine, kadına yaptığı şiddet, işkence, tecavüz edilmeye çalışılması, sandalyeye bağlanması, kafasına zorla silah dayandığı sahneler. 30 sahnede genel şiddet bulunuyor. Bu sahnelerde boğma, tokat atma, sopalarla dayak atma, fare zehiriyle zehirleme, silahla vurulma ve işkence sahneleri mevcut. İzlenen 8 dizide 219 kez silah gözükmüş ve ateşlenmiş. Söz konusu sahnede her türlü silah var. Öyle bir hal almış ki sanki silahın olmadığı bir sahnenin çekilmesi mümkün değil. İzlenen 8 dizinin de ortak özelliği hepsinde silah sahnesinin bulunması.

 

9- Marvel Sinematik Evreni’nde yer alacak üç yeni süper kahraman açıklandı

 

thor kaptan amerika hulk - IMDb.jpg
(IMDb)

 

Avengers: Engame’in ardından 4. Evreye giriş yapan Marvel Sinematik Evreni’nin geleceği büyük merak konusu oldu. Listeye ilk giren süper kahraman haberi de bunu doğrular nitelikteydi. Açıklamanın da Marvel’ın tepesindeki isimden, Başkan Kevin Feige’den gelmesi habere olan ilgiyi artırdı. Marvel Sinematik Evreni üç yeni süper kahramana kapılarını açıyordu…

Marvel Studios Başkanı Kevin Feige üç yeni süper kahramanın gelecekte Marvel filmlerinde yer alacağını söyledi. Feige, karakterlerin Marvel Sinematik Evreni’nde boy göstermeden önce Disney+ dizilerinde tanıtılacağını belirtti. The Hollywood Reporter’a konuşan Feige, Bayan Marvel, Moon Knight ve She-Hulk’ın filmlerde yer alacağını açıkladı.

 

8-  Stranger Things: Millie Bobby Brown kusmasına sebep olan baş döndürücü sahneyi paylaştı

 

strangers things - IMDb.jpg
(IMDb)

 

İlk sezonu 2016’da Netflix’te yayımlanan ve 4 Temmuz’da görücüye çıkan üçüncü sezonuyla platformun en çok izlenen dizisi haline gelen Stranger Things popülaritesini listemizde de konuşturdu. Stranger Things haberleri genellikle hep ilgi gördü ancak onlarcası içinden en çok merak edilense dizinin başrol oyuncusu Millie Bobby Brown’un kusmasına sebep olan sahnenin detaylarıydı.

Millie Bobby Brown, Stranger Things setinde kusmasına neden olan baş döndürücü sahneyi paylaştı. Netflix’in popüler bilim kurgu dizisinde Eleven karakterini canlandıran oyuncu kısa süre önce Instagram hesabında sahnenin çekimi sırasında kaydedilen videoyu paylaştı. Videoda Brown’un bir dizi kablo yardımıyla yerden yüksekte kollarını ve bacaklarını sallayarak hızla döndüğü görülebiliyor.

 

7- Senaristler açıkladı: Avengers Endgame'in finalinde neden Iron Man öldü, Kaptan Amerika yaşadı?

 

iron man - kaptan amerika - screenrant.jpg
(Screen Rant)

 

Listede Marvel haberlerine çok sık rastlayacağımızı söylemiştik. Konu Avengers: Endgame’in finali olunca okuyucularımız akıllarındaki soru işaretlerine bir açıklama getirecek her haberi dikkate aldı. Bu sorulardan biri de filmin finalinde izleyicilere keder veren Iran Man’in ölümüydü. Senaristler ölümü neden Iron Man’e yakıştırmışlardı?

Filmlerin akışı içerisinde Kaptan ve Tony’nin hikayelerinin kesiştiğini fark ettik. Tamamen özverili bir şekilde bombaların üzerine atlayarak başlayan Kaptan, kendi iyiliğini daha çok düşünmeye başlıyordu. Bu bencilleştiği anlamına gelmiyor ama özellikle Kahramanların Savaşı’nı (Civil War) izlerseniz, sonuçları Yenilmezler’in dağılması anlamına gelse de kendi istekleri doğrultusunda kararlar aldığını görürsünüz. Küstah bir milyarder zampara olarak başlayan Tony içinse hem risklerin hem de sorumlulukların arttığını görüyoruz. 2015’in sonlarına doğru bir noktada artık fark ettik ki Steve’in kendini bulabilmesi için kendine bir hayat kurması, Tony’ninse kendini bulabilmesi için gerekirse kendi hayatını kaybetmesi gerekiyordu.

 

6- BTS'nin yıldızı Jungkook'a taksi kazasının ardından soruşturma açıldı

 

BTS - 6.jpg
(AP)

 

BTS’siz bir top 10 düşünülemezdi. Kendilerine ARMY (ordu) adını veren hayranlar, Güney Koreli K-pop grubuyla ilgili her gelişmeden haberdar olmak istiyor, üyelerin verdiği röportajları, aldığı (ya da alamadığı) ödülleri, düet yaptıkları sanatçıları, askerlik durumlarını, hatta mümkünse yediklerini, içtiklerini bilmek için can atıyordu. Biz de elimizden geldiğince BTS hayranlarının grupla ilgili son gelişmeleri bulabilecekleri güvenilir bir kaynak olmak için çalıştık. The Independent’ın müzik muhabiri Roisin O’Connor’ın haberlerinden yaptığımız çevirilerin yanı sıra çeşitli yayınlardan derlediğimiz BTS içeriklerimiz arasından hangisinin listeye gireceğini açıkçası biz de merak etmiştik. Ve kazanan, ARMY’nin yüreğini hoplatan bir haber oldu.

BTS'in yıldızı Jungkook, Seul'da 2 Kasım'da meydana gelen hafif trafik kazasındaki hatasını kabul etti. İddialara göre grubun maknae'si (Kore'de gruptaki en genç üyeye verilen isim) Yongsan bölgesindeki Hannam mahallesinde araba sürerken bir taksiye çarptı. Kazadan taksi sürücüsü de Jungkook da ciddi yara almadan kurtuldu ancak hastaneye götürülerek hafif yaralar için tedavi gördüler.

 

5- Marvel patronu hangi Avengers: Endgame karakterinin tek başına Thanos’u alt edebileceğini açıkladı

 

scarlet.jpg
(IMDb)

 

Başlıkta gizli sorunun cevabını merak edenler belli ki çok. Avengers: Endgame’in finalinde Marvel Sinematik Evreni’nin tüm süper kahramanlarının bir araya gelip Thanos ve ordusuyla baş etmeye çalıştığını düşünürsek, tek başına Thanos’u yenecek Yenilmez’in kim olduğu sorusuna gösterilen ilgi gayet olağan görünüyor. Hele de açıklamayı yapan Marvel’ın patronuysa.

ComicBook.com’da yer alan habere göre Feige, 'Eğer Thanos ordusunu çağırmasıydı Scarlet Witch’in onu alt edeceğini iddia ediyorum. Olay bitmişti' diye konuştu. Feige ayrıca süper kahraman dostlarıyla karşılaştırıldığında Scarlet Witch’in 'muhtemelen gücünün üst seviyelerine yakın' olduğunu söyledi.

 

4- Wolverine yeni Marvel filminde Avengers’a katılacak

 

wolverine - IMDb.jpg
(IMDb)

 

Wolverine’in 2017’de Logan’la son bulan uzun ve macera dolu hikayesinin Avengers’la devam edebilme ihtimali sinemaseverleri heyecanlandırdı. Bu heyecanın izlerine haberin listede 4. sıraya yerleşmesiyle biz de şahit oluyoruz. Kendi güçlü hayran kitlesine sahip Wolverine’in dünyanın en popüler süper kahramanlarından oluşan Avengers ekibine dahil olması sinema sektörü için de çok şey ifade edebilir. Gelecek senenin top 10 listesini şimdiden görür gibiyiz.

We Got This Covered’da yer alan iddiaya göre çizgi roman serisindeki ana hikayelerin çoğunda ekibin önemli bir parçası olan Wolverine, X-Men’in sahneye çıktığı yeni bir filmin ardından Avengers üyesi olacak. Ancak bu noktada Wolverine’i canlandıracak oyuncunun Hugh Jackman olup olmayacağı bilinmiyor.

 

3- Duvara bantlanmış muz eserine 120 bin dolar ödeyen çift konuştu

 

muz - AFP.jpg
(AFP)

 

Evet, marketten çıkarken elinizdeki poşette bulunan muzdan bahsediyoruz. İtalyan sanatçı Maurizio Cattelan’ın duvara bantlayıp sergilediği bir adet muz sanat dünyasında gündeme oturdu. Okuyucuların şaşkınlıklarını ikiye katlayacak haberse çok geçmeden geldi: Miami’de yaşayan bir çift, duvara bantlanmış muzu tam 120 bin dolara (yaklaşık 700 bin TL) satın almıştı. Çiftin muza neden bir servet ödediğine dair açıklaması da tabii ki herkesin merak ettiği bir konu olacaktı. Senenin son ayına ait bu haber listeye üçüncü sıradan giriş yaptı.

Çift yaptıkları ortak açıklamada, 'Eserin sanat ve toplumumuz hakkında yarattığı tartışma sonrası onu almaya karar verdik. Risk aldığımızı biliyorduk ama nihayetinde Cattelan’ın muzunun ikonik bir tarihi nesne olacağını hissediyoruz' dedi. Eseri ünlü sanatçı Andy Warhol’un 'Campbell Çorba Konserveleri' işiyle karşılaştıran çift, Warhol'ın eserinine de ilk ortaya çıktığında sanat çevrelerinin güldüğünü belirterek şu ifadeleri kullandı: 'Eseri sanat dünyasının tek boynuzlu atı olarak gördük ve onun sonsuza kadar kamuya açık olmasını sağlamak, tartışmaları devam ettirmek ve kamusal alanda süresizce düşünceleri ve duyguları kışkırtmak için onu satın aldık.

 

2- Genç izleyicileri sarsabileceği için Avengers: Endgame'den çıkarılan sahnenin detayları ortaya çıktı

 

thanos - IMDb.jpg
(IMDb)

 

Açıklamayı yapan isim Marvel Studios Başkanı Kevin Feige, mevzubahis film ise Avengers: Endgame olunca akan suların durulduğu 2019’dan bekleneceği üzere listenin zirvesini paylaşan haber, rekorlar kıran Marvel yapımına ilişkin önemli bir detayı ortaya çıkarıyordu. “Tüm evrenin yarısını parmağını şıklatarak yok edebilecek bir kişi daha ne kadar korkunç olabilir ki?” demeyin. Evet, dahası da olabilir. Marvel yapımcılarının filme eklemeye cesaret edemediği bu sahne senenin en çok merak edilenleri arasındaki yerini aldı.

Ortaya atılan fikirlerden biri de kahramanlar zamanda geri gidip Sonsuzluk Taşları'nı kurtardıktan sonra, Thanos'un çoktan ele geçirdiği bir gerçekliğe (2023 yılına) dönmeleriydi. Bu gerçeklikte de kemik ve kafataslarından oluşan tahtta oturmuş Thanos, elinde Kaptan Amerika'nın hala kaskının içinde duran kafasını adeta bir bowling topu gibi havada atıp tutarken görülecekti. 

 

1- Bilim insanları müzik zevki ve IQ ilişkisini inceledi: Rap dinleyenlerin durumu vahim

 

 

Türkçe rap’in popülerliği son yıllarda bu kadar artmışken bilim insanları bu müzik türünü dinleyenler için, belli ki çok da hayırlı olmayan bir şeyler söylüyordu. Rap severlerin ilgisini ve tepkisini çektiği kadar, rap sevmeyen ama etrafı rap’i bir hayat felsefesi haline getirmiş eş, dost, akrabayla çevrili kişilerinse “yakarışı” haline gelen haber, sosyal medyada da büyük ilgi gördü. Bilim insanları rap müzikle IQ’yu nasıl ilişkilendirmiş olabilirdi? Bu sene kültür kategorimizde en çok merak edilen konu, bu sorunun cevabı oldu.

Araştırmalar müzikal tercihlerini Mozart ve Bach’dan yana yapanların sözlü şarkıları tercih eden kişilerden daha zeki olabileceğini ortaya koydu. Araştırma sonuçlarında rap müzikle zeka arasında da olumsuz korelasyon bulundu. Bilim insanları zekayla klasik, caz, elektronik ya da ambient müzik gibi enstrümantal müzikler arasında bağlantı buldu. Oxford Brookes Üniversitesi’nden araştırmacıların Hırvatistan’da yürüttüğü çalışma kapsamında 400’den fazla öğrenci incelendi. Araştırma daha az zeki kimselerin karmaşık orkestra müzikleri yerine sözlü şarkıları tercih ettiğini gösterdi.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU