Aynı aileden 5'i çocuk 9 Filistinlinin öldüğü hava saldırısıyla ilgili İsrail’den açıklama: Yanlışlıkla vurduk

Sivillere zarar vermemek için "büyük çaba sarf edildiğini" öne süren İsrail ordusu, benzer olayların tekrarlanmasını azaltmak için hatalardan ders çıkarılacağını kaydetti

İsrail saldırısında ölen aynı aileden 9 kişinin cenaze töreni / Fotoğraf: Reuters

İsrail ordusunun 14 Kasım’da Gazze Şeridi’ne yönelik düzenlediği hava saldırısında, Filistinli Ebu Melhus ve 8 kişilik ailesi hayatını kaybetmişti.

İsrail ordusundan yapılan açıklamada, Ebu Melhus’un Filistinli İslami Cihad Hareketi’ne mensup olduğu değerlendirildiği için evin hedef alındığı belirtildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Beş çocuğun da hayatını kaybettiği saldırı hakkında İsrail ordusu, saldırıdan önce istihbarat bilgilerinin toplandığını ve bu bilgiler sonucunda evin "terör örgütü İslami Cihad Hareketi’nin askeri toplanma merkezi" olduğuna yönelik değerlendirme yapıldığını aktardı.
Ordu, sivillerin yaşamadığına inanılan bu bölgedeki saldırının sivillere zarar vermeyeceği tahmininde bulunulduğunu vurguladı.

Konu hakkında yürütülen soruşturmada, "Sitede askeri faaliyette bulunulduğuna yönelik istihbarat bilgisi olsa da, aslında orada sivillerin yaşadığı ortaya çıkmıştır" sonucuna varıldığı bildirildi.

Sivillere zarar vermemek için "büyük çaba sarf edildiğini" öne süren İsrail ordusu, benzer olayların tekrarlanmasını azaltmak için hatalardan ders çıkarılacağını kaydetti.

Ordunun konuyla ilgili açıklamasında ayrıca İslami Cihad örgütü, "sivillerin yoğun olarak yaşadığı bölgelerde konumlanarak sivillerin hayatını tehlikeye atmakla" suçlandı.

Ne olmuştu?

12 Kasım’da İsrail ordusunun hava saldırısında İslami Cihad’ın önemli isimlerinden Ebu Ata öldürülmüştü. Örgüt, bu saldırıya İsrail’e 450 füze atarak karşılık vermişti.

İsrail ise füze saldırılarının ardından Gazze’deki onlarca hedefi bombalamıştı.

Filistinli yetkililer, bu saldırılarda 35 kişinin öldüğünü ve 100’den fazla kişinin yaralandığını aktarırken, İsrail tarafında herhangi bir yaralanma olmadığını açıklamıştı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU