İran nükleerde geri adım atmıyor

İran Atom Enerjisi Kurumu (İAEK) Başkanı Ali Ekber Salihi, nükleer faaliyetleri tüm güçleriyle sürdürdüklerini söyledi 

İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Ali Ekber Salihi - Fotoğraf: AA

İran resmi haber ajansı Tasnim’e göre Ali Ekber Salihi uranyum arama, uranyum zenginleştirme, nükleer santral inşa etme ve yeni santrifüjler yapmak için çalışmaların devam ettiğini açıkladı.

Salihi nükleer anlaşmanın teknik boyutunun, İran'ın anlaşmayı ihlal etmeden nükleer faaliyetlerini sürdürebileceği şekilde düzenlendiğini belirtti.

"Hamaney nükleer çalışmanın durmasına müsaade etmiyor"

Dini lider Ayetullah Ali Hamaney’in nükleer sanayiinin durmasına müsaade etmediğini kaydeden Salihi, uranyum zenginleştirme kapasitesinin artırılması talimatının ardından bu alanda da çok iyi ilerleme kaydedildiğini vurguladı.

İAEK Başkanı yaklaşık on gün sonra Erdekan tesislerinde üretilen 30 ton "sarı pasta"nın İsfahan tesislerine sevk edileceğini söyledi. (Sarı pasta, uranyum madeninin saflaştırılıp önce toz daha sonra katı hale getirilen formuna deniliyor. Rengi ve şekli nedeniyle bu isimle tanımlanıyor." 

ABD’nin nükleer anlaşmadan çekilmesine işaret eden Salihi, Amerika başka ülkelere karşı zorbalık yaparak bu ülkeleri tehdit ettiğini, ancak hiçbir zaman İran’a karşı küresel konsensüs oluşturamadığını savundu.

"İran 2031'e kadar yeni ağır su reaktörü inşa edemeyecek"

Tahran yönetimi ile P5+1 ülkeleri olarak adlandırılan BM Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleri ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa ile Almanya'nın yanı sıra Avrupa Birliği arasında Temmuz 2015'te anlaşmaya varılmıştı. 

Anlaşmayla İran, nükleer silah yapımında kullanılmayacak düzeyde plütonyum üretilmeyecek şekilde yeniden tasarlanmasını kabul etmişti. İran'ın 2031'e kadar yeni ağır su reaktörü inşa etmesine izin verilmemesine ilişkin madde de anlaşmada yer almıştı.

ABD Başkanı Donald Trump, geçen sene mayıs ayında ülkesinin İran ile yapılan nükleer anlaşmadan çekildiğini açıklamıştı.

DAHA FAZLA HABER OKU