Britanya basınında Muhafazakar Parti'ye yönelik eleştirilerin dramatik biçimde azaldığı ortaya çıktı

İşçi Partisi'ne ilişkin haberler de önceki ankete kıyasla iki kat daha düşmancaydı

12 Aralık'ta gerçekleştirilen seçimlerde Johnson partisi adına tarihi bir başarı elde etmişti (AP)

Britanya'nın son iki genel seçimlerine yönelik yapılan araştırmaya göre, 2019 seçimlerinde İşçi Partisi'ni hedef alan düşmanca haberler 2017'deki yoğunluğundan iki kat daha fazlaydı.

Siyasi haberlerin sunulma biçimini takip eden Loughborough Üniversitesi'ndeki araştırmacılar ayrıca Britanya gazetelerinin Muhafazakar Parti'yi bu ay gerçekleştirilen seçimlerde iki yıl öncesinin yarısı kadar eleştirdiğini tespit etti.

2019 seçimleriyle ilgili gazete haberlerinin sunulma biçimini 5 hafta boyunca takip eden akademisyenler, muhalefet partilerini eleştiren haberlerin yoğunluğunun seçim kampanyasının son günlerinde zirveye çıktığını belirledi.

Öte yandan, medyada daha fazla yer bulan Muhafazakar Parti'ye yönelik yayınlarsa Boris Johnson'ın partisinin son hafta oylarını yükselttiği haberleriyle çoğunlukla olumlu yöndeydi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Çalışmalarının özet bölümünde araştırmacılar, “İşçi Partisi'ne karşı olumsuz yargı seviyesi 'her zamankinin çok ötesindeydi. 2019'da İşçi Partisi'ne yönelik basındaki düşmanlık, 2017'de belirlenen seviyenin iki katından fazlaydı. Aynı ölçüde, Muhafazakar Parti'ye ilişkin olumsuz haberlerse yarı yarıya azaldı" ifadesini kullandı.

Araştırma ayrıca, medyada en çok dikkat çeken figürlerin Johnson ve Corbyn olduğunu belirterek seçim kampanyasında parti liderlerinin hayli öne çıktığını ortaya koydu. Araştırmacılar, İşçi Partisi'nin bir sonraki liderliği için yarışanlara haberlerde çok az yer verildiğini tespit etti.

Çalışma, seçim kampanyasının kritik noktalarında - başlangıcında ve bitişinde - Brexit'in "en baskın konu" olduğunu ancak ara dönemlerde bu konunun öneminin azaldığını belirledi.

Araştırmacılar, “Çalışma, birçok seçmenin yalnızca seçimin son günlerinde dikkatini vermeye başladığını gösterdi, dolayısıyla Brexit haberleriyle ilgili son hamle sonucu etkileyebilirdi" diye belirtti.

Muhafazakar Parti, 2017'de basında yer alan haberlerde üstünlüğe sahipken, araştırmacılar medyanın her iki partiye yaklaşımının bir önceki seçimde çok daha birbirine yakın olduğunu belirledi: Olumlu ve olumsuz haberler dengesinde Muhafazakar Parti eksi 0,09'da, İşçi Partisi'yse eksi 0,13'teydi, bu da İşçi Partisi'nin bir miktar daha olumsuz tasvir edildiği anlamına geliyordu.

 

 

Oysa 2019'da Muhafazakar Parti'nin sahip olduğu denge eksi 0,04'ken İşçi Partisi'ninkiyse eksi 0,30'la çok daha az olumluydu.

En büyük gazetelerin Muhafazakar Parti'ye daha dostça tutum takınması nedeniyle, 2019 seçim kampanyasının son haftası, Muhafazakarların medyada daha fazla yer alması partiye 30,17 olumlu puan kazandırırken İşçi Partisi 96,66 puan kaybetmişti. Bu iki partinin basında ele alınış biçimindeki büyük farka işaret ediyor.

Tüm muhalefet partileri olumsuz resmedilirken, sadece iktidardaki Muhafazakar Parti olumlu şekilde gösterildi.

Söz konusu araştırma, üniversitenin İletişim ve Kültür Araştırma Merkezi tarafından hazırlandı. Araştırmacılar, Guardian, The i, Daily Telegraph, Times, Financial Times, Daily Mail, Daily Express, Daily Mirror, The Sun ve Daily Star'ın basılı sürümlerindeki haberleri her bir partiyi olumlu, olumsuz veya tarafsız ele alıp almadıkları şeklinde değerlendirdi.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/uk/politics

Independent Türkçe için çeviren: Cenk Korkmazer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU