Avukatın “yok" dediği Trump Tower planı basına sızdı

100 katlı kule Avrupa’nın en yüksek binası olacaktı

Rusya’nın 2016 yılında ABD başkanlık seçimlerine müdahale ettiği iddialarına cevap aranırken, ABD Başkanı Donald Trump adına Moskova’da yapılması muhtemel gökdelen ve otelin planı basına sızdı. Trump’ın avukatı, “ortada bir plan olmadığı” konusunda ısrar ediyordu.

Trump’ın avukatı Rudy Giuliani, New York Times dahil birçok medya kuruluşunda yer alan habere göre, Moskova’da Trump Tower inşa edilmesine dair görüşmelerin 2016 yılı boyunca devam ettiğini belirtmişti. Giuliani’nin yaptığı açıklamalar, Trump’ın, eski avukatı Michael Cohen’i Kongre’de yalan söyletmeye çalıştığı yönündeki tartışmaların yaşandığı bir sırada geldi.

Tepkiler sonrası geri adım atan Giuliani, New Yorker dergisine yaptığı son açıklamada hakkındaki iddiaları yalanladı. Giuliani, pazartesi günü yayımlanan röportajında, “Her şeyden önce, New York Times, en az BuzzFeed sitesi kadar hatalıydı. Ben, hiçbir zaman Moskova’da gökdelen yapılmasına dair konuşmalar geçtiğini söylemedim” dedi.

“Olmayan bir şey için gürültü çıkarıyorlar”

Moskova'da yapılması muhtemel bir proje için niyet mektubu sunmadan öteye gidilmediğini kaydeden Giuliani şu ifadeleri kullandı:

“Bu iş için asla para ödenmedi. Herhangi bir plan yapılmadı. Orada taslak yok. Dosyada bir şey yok. Hiçbir şey de olmadı. Bunca gürültü patırtı, ortada olmayan bir şey için. Çünkü New York Times başkanı çarmıha germek istiyor.”

Trump’ın avukatı bunları söylese de bu röportajdan bir gün sonra BuzzFeed News haber sitesi, Trump Tower projesine ait planları yayımlamaya başladı. BuzzFeed’in “Trump’ın avukatı, Trump Tower Moskova gibi bir ‘planın olmadığını’ söyledi. İşte size plan” başlıklı haberinde, kulenin Avrupa’nın en yüksek binası olacağını aktardı.

 

 

Site, bir yıldan fazla süren çalışmalar sonucu elde ettikleri veriler arasında, “yüzlerce sayfalık ticari belgeler, e-postalar, yazılı mesajlar ve mimarlık planlarının” olduğunu duyurdu.

100 katlı kule Avrupa’nın en yüksek binası olacaktı

Haberde planın New Yorklu bir mimardan edinildiği ve buna göre kulenin camdan yapılmış köşeli sütunları olan 100 katlı bir bina olmasının öngörüldüğü ifade edildi.

Sitenin haberinde ayrıca, Rus şehir planlamacısı Andrey Rozov’un 2015 yılı eylül ayında Trump’ın eski avukatı Cohen’e söylediği belirtilen şu sözler de alıntılandı:

“Gönderdiğiniz bina tasarımı oldukça ilgi çekici. Mimari ve konfor açısından bir zafer olacak. Avrupa’nın en yüksek binasının Moskova’da olması gerektiğine inanıyorum ve bu binayı inşa etmeye hazırım.”

Hayata geçirilmemiş olan projeye ait plan, 2016 başkanlık seçimlerine müdahale ettiği iddia edilen Rusya ile Trump’ın kampanyası arasındaki muhtemel ilişkiyi araştıran Özel Yetkili Savcı Robert Mueller’in yürüttüğü soruşturmanın bir parçasını oluşturuyor.

Site geçtiğimiz hafta yer verdiği bir haberde, Mueller’in, Trump’ın kule hakkındaki planlarıyla ilgili avukatı Cohen’den Kongre’ye yalan söylemesini istediğine inandığını yazmıştı.

Öte yandan, BuzzFeed sitesinin haberi, hem Trump hem de Beyaz Saray tarafından yalanlandı. Savcı Mueller de konuyla ilgili açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“BuzzFeed’in ofisimize atfettiği bazı açıklamaların yanı sıra Michael Cohen’in Kongre’deki tanıklığı konusunda elimizdeki şahitlikler ve belgelerle ilgili nitelendirmeleri gerçek dışıdır.”

Haber sitesi yayımladıkları raporun arkasında durduklarını belirtirken, Trump ya da avukatından son gelişmelerle ilgili henüz bir yanıt gelmedi.

 

 

Çeviri linki: https://www.independent.co.uk/news/world

 

Independent Türkçe için çeviren: Elvide Demirkol

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU