BM ilk kez Küresel Mülteci Forumu topluyor: Türkiye eşbaşkan

Birleşmiş Milletler’in verilerine göre 2018’de yaklaşık 26 milyon mülteci ülkesini terk etmeye zorlandı

BM Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi, Cenevre'de düzenlenen foruma katılan mültecilerle bir araya geldi (UNHCR)

Birleşmiş Milletler (BM), bu yıl İsviçre’nin Cenevre kentinde ilk kez Küresel Mülteci Forumu düzenleyecek. Bugün hazırlık oturumunun gerçekleştirileceği forum, 17 ve 18 Aralık’ta devam edecek. 

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin (UNHCR) düzenlediği foruma Türkiye, Kosta Rika, Etiyopya, Almanya ve Pakistan eşbaşkan olarak katılacak. Forumun toplanma amacıysa mültecilere ve yaşadıkları toplumlara yardım etmek için yeni yaklaşımlar geliştirmek ve farklı aktörlerin uzun vadede bağlılığını sağlamak. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

BM’nin verilerinde 70 milyondan fazla insanın savaş, çatışma ve zulüm nedeniyle yerinden edildiği, uluslararası sınırlar üstünde kaçan 25 milyondan fazla mültecinin de evine geri dönemediği belirtildi.

İlk kez düzenlenecek forumda mülteciler, devlet başkanları, BM yetkilileri, kalkınma örgütleri, iş dünyasından liderler ve sivil toplum temsilcileri bir araya gelecek.

BM Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi, “Mülteci sayısının hızla arttığı on yıldır süren bir yerinden olma döneminden çıkıyoruz” dedi.

Bu hafta, ilk kez düzenlenen Küresel Mülteci Forumu’nda, gelecek on yıldaki çabalarımızı şu ana kadar öğrendiklerimizin üzerine inşa etmeye, mültecileri ve onlara ev sahipliği yapan ülkeleri ve toplulukları desteklemeye yönelik adımlar atmaya odaklanmalıyız. Bu, Mültecilere İlişkin Küresel Mutabakat’a dair kolektif bağlılığımızı göstermek için bir fırsat.

BM’nin basın toplantısında belirttiğine göre Mültecilere İlişkin Küresel Mutabakat, hükümetlerin, özel sektörün, kalkınma örgütlerinin ve mali kurumların, sivil toplumun, inanç gruplarının ve mültecilerin kendilerinin sorumluluk almasını ve rol oynamasını kolaylaştırıyor. 

Forumda yapılacak katkıların mali, teknik ve malzeme yardımını içermesi bekleniyor. Ayrıca mültecilerin topluma daha fazla kazandırılması için yasal değişikliklerin ve politika değişikliklerinin de öngörülebileceği belirtildi. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU