ABD Ticaret Temsilcisi Lighthizer: Anlaşmanın ilk aşaması tamamlandı, Çin’e ihracat ikiye katlanacak

Taraflar arasında 2,5 yıldır devam eden müzakerelerin ardından bazı maddelerde uzlaşma sağlandığı açıklandı

Donald Trump kısa süre önce anlaşma için bir tarih veremeyeceğini söylerken, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ise "Ticaret savaşı başlatmak istemiyoruz ancak bundan da korkmuyoruz" demişti (AFP)

ABD Ticaret Temsilcisi Robert Lighthizer, ülkesiyle Çin arasında anlaşmanın “birinci aşamasının bütünüyle tamamlandığını” belirtti.

CBS’te katıldığı bir programda konuşan Lighthizer, metnin çevirisinde ve düzeltmelerinde son birkaç müdahaleye ihtiyaç duyulmasına rağmen söz konusu anlaşmanın Çin’e ihracatı iki yılda neredeyse ikiye katlayacağı öngörüsünü de paylaştı.

Washington ve Pekin arasında 2,5 yıldır devam eden müzakerelerin ardından cuma günü duyurulan anlaşmaya göre, iki yıl içinde Çin’in ABD’den değeri 200 milyar doları (yaklaşık 1 trilyon 170 milyar TL) bulan ek tarım ürünleri, işlenmiş ürünler ve enerji ürünleri satın alması karşılığında ABD’nin Çin’e yönelik bazı tarifelerde indirime gideceği kaydedildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD Başkanı Donald Trump da yaptığı açıklamada, “Çin’le çok geniş kapsamlı bir birinci faz ticaret anlaşması üzerinde anlaştık. Çin, bazı yapısal değişiklikler ve büyük miktarda tarım ürünü, enerji, işlenmiş ürünler ve daha birçok şeyin büyük miktarda satın alımı için mutabık kaldı” ifadelerini kullandı.

Çin'e 15 Aralık'ta uygulanması planlanan gümrük vergisi artışının da iptal edildiğini belirten Trump, "İkinci faz anlaşma için bir an önce müzakerelere başlayacağız, 2020 seçimlerine kadar beklemeyeceğiz” dedi.

Trump'ın açıklaması sonrası Çin de ABD'den ithal edilen ürünlere yüzde 5 ve 10 düzeyinde uygulanması planlanan ilave vergilerin askıya alındığını duyurdu.

Bu arada analistler, ticaret müzakerelerinde ilk aşamanın piyasaların son bir aydır fiyatladığı şekilde sonuçlandığını belirterek, kısa vadede ABD'de Trump'ın azil sürecinin haftanın öne çıkan gündem maddesi olacağını söyledi. 

 

 

Trump’ın Çin’le ticaretin geleceğine dair aralık ayının başında yaptığı açıklamalar, iki ülke arasında bir süredir devam eden ticaret savaşının yakın zamanda bitmeyeceğinin göstergesi olarak yorumlanmıştı.

Yıl sonu itibarıyla bir anlaşmaya varılması hedefinin hatırlatılması üzerine ABD Başkanı, “Elimde bir tarih yok” yanıtını vermişti.

Trump'ın Çin’le ticaret anlaşması imzalamak için 2020 ABD başkanlık seçimleri sonrasına kadar bekleyebileceğini söylemesinin ardından piyasalar sarsılmıştı.

Ajanslardan yararlanılmıştır

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU