Irkçılık yağmur ormanlarında: Yerli çocuk bıçaklanarak öldürüldü

Yerel polis teşkilatı cinayete ırkçılığın neden olmadığını söylese de yerli aktivistler açıklama talep ediyor

Amazon Ormanları'ndaki ağaç kesimleri, odun kesenlerle yerli halk arasında şiddeti artan çatışmalara yol açıyor (AFP)

Bölgede gerilimi artıran cinayetlerin sonuncusunda, 15 yaşındaki yerli oğlan çocuğu Brezilya'daki Amazon ormanlarında koruma altındaki alanda bıçaklanarak öldürüldü.

Erisvan Soares Guajajara'nın bedeni, cuma günü Amarante do Maranhão şehrinde, Amazon yağmur ormanlarında ağaçsızlaşmanın giderek arttığı, yerlilerin yaşadığı ücra alanda bulundu.

Bu, son haftalarda Guajajara kabilesinde yaşanan dördüncü cinayet ve yerli halkı ve ağaçsızlaşmayı  sarmalayan hummalı atmosferde, karşılıklı ithamları ve ırkçılığı daha fazla alevlendiriyor.

Brezilya'daki yerlilerin haklarını savunan Yerliler Misyoner Konseyi (CIMI) isimli dernek, Erisvan'ın babasıyla şehre yiyecek ve kıyafet alışverişi yapmaya gittiğini bildirdi.

Erisvan'ın öldürüldüğü olayda yerli halka mensup olmayan Roberto Silva isimli ikinci bir kişi de öldürüldü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İspanyol gazetesi El Pais'in Brezilya baskısına göre, cesetleri otopsi için teslim eden yerel polis, bahsi geçen kişilerin kavga sırasında ölmüş olabileceğini düşünüyor.

Yerel basına konuşan polisler ölümlerin yerli halka karşı daha önce gerçekleştirilen cinayetlerle bağlantısı olmadığını ve bu nedenle federal polis çağrılmadan yerel ölçekte soruşturulabileceğini açıkladı.

Ancak yerli hakları savunucuları bunu güçlü biçimde reddediyor. Yerli birliği ABIP'in yönetim koordinatörü ve Erisvan'ın kabilesinin lideri Sonia Guajajara, yetkililerin halkına yönelen saldırıları daha ciddi ele alma zamanının geldiğini söyledi.

Guajajara Twitter'da yaptığı paylaşımda, "Guajajara halkına karşı işlenen bir diğer vahşi suç" dedi.

Bizden hoşlanmayan herkes öldürmeye hakları varmış gibi hissediyor çünkü cezasız bırakan kuralları biliyorlar. Artık YETER deme zamanı geldi.

CIMI'nın verilerine göre yerli halka karşı işlenen cinayetler 2018'de yüzde 23 arttı. Aşırı sağcı Jair Bolsonaro'nun devlet başkanlığı koltuğuna oturmasından bu yana, Brezilya'da ağaç kesenlerle kullanmak istedikleri ormanlarda yaşayan yerli halk arasındaki çatışmalara dair bildirimlerde artış yaşanıyor.

Sadece bir hafta önce, diğer iki Guajajara lideri Maranhão eyaletinde yerlilerin yaşadığı başka bir koruma alanında otoyolda araçtan ateş açılarak öldürülmüştü. Üçüncü bir lider, Paulino Guajajara kasımda Amarante do Maranhão'dan 100 kilometre uzaklıktaki yerli toprağında pusu kurularak öldürülmüştü.

The Guardian'ın haberine göre, yerlilerle ilgili meselelerden sorumlu federal kurum FUNAI son olayı takip ettiklerini belirtti. Ancak diğer haberler FUNAI'nin, Erisvan'ın ölümüyle "nefret suçu, kereste veya toprak üzerinde çekişme" arasında herhangi bir bağlantı bulunma ihtimalinin olmadığını belirten polisin beyanını doğruladığını öne sürüyor.

CIMI'nın Maranhão koordinatörü Gilderlan Rodrigues konuya dair, "Guajajara halkını tedirgin eden bir dizi şiddet olayı mevcut ve FUNAI'nin bunu incelemesi gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Adalet Bakanı Sergio Moro bu hafta, "yerli halkın, FUNAI yetkililerinin ve yerli olmayanların; fiziksel ve manevi bütünlüğünü temin etmek" için Brezilya'nın Ulusal Kamu Güvenlik Gücü görevlilerini araçtan ateş açılarak gerçekleştirilen cinayetin yaşandığı alana göndermişti.

Alınan önlem yalnızca 90 gün sürecek ancak bu önlem Erisvan'ın yaşadığı Arariboia koruma alanını kapsamıyor.

 

 

Orman kıyımının özellikle şiddetli biçimde yaşandığı Arariboia'da, yağmur ormanlarının koruma altındaki alanlarında devriye gezen gönüllü yerli kuvveti Ormanın Muhafızları'yla (Guardians of the Forest) ağaç kesenler arasında sıklıkla şiddetli çatışmalar yaşanıyor.

Brezilya Kırsal Alan Komisyonu'na göre yerli liderlerinin öldürülmesi son 11 yıldaki en yüksek seviyeye ulaştı.

Devlet Başkanı Bolsonaro'nun sözlerinden güç alan yasadışı ağaç kesen çeteler, Amazon ormanlarının büyük kısmına akın etti ve bu, orada yaşayan yerli topluluklarla yaşanan şiddetin yükselmesini tetikledi.

Aynı zamanda, son haftalarda sosyal medya ve WhatsApp gruplarında yayılan daha fazla şiddet için çağrı yapan ırkçı iletilerle birlikte, Amazon bölgelerinde yaşayan Brezilya halkında da yerlilere karşı büyüyen nefretin izleri görülüyor.

The Guardian'a konuşan Ascalwa yerli birliğinin yöneticisi Érika Nogueira, "Bu sıradan insanlar (...) yerlilere karşı suçu teşvik ediyor" dedi.

En çok endişe verici olansa, bunun sivil toplum olması.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/americas

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU