Trump, ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşlarını sonlandırma konusunda anlaştıklarını duyurdu

ABD Başkanı Trump, Twitter’da yaptığı açıklamada, Çin ile ticaret müzakerelerinde birinci faz anlaşma hususunda uzlaştıklarını belirtti

ABD Başkanı Donald Trump / Fotoğraf: AA

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump, Çin ile ticaret müzakerelerinde, birinci faz anlaşma konusunda uzlaştıklarını açıkladı.

Trump, Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Çin ile çok geniş kapsamlı bir birinci faz ticaret anlaşması üzerinde anlaştık.

 

 

Çin, bazı yapısal değişiklikler ve büyük miktarda tarım ürünü, enerji, işlenmiş ürünler ve daha birçok şeyin büyük miktarda satın alımı için mutabık kaldı" bilgisini paylaştı.

“2020 seçimlerine kadar beklemeyeceğiz”

Çin'e 15 Aralık'ta uygulanması planlanan gümrük vergisi artışının da iptal edildiğini belirten Trump, "İkinci faz anlaşma için bir an önce müzakerelere başlayacağız, 2020 seçimlerine kadar beklemeyeceğiz. Bu herkes için muhteşem bir anlaşma. Teşekkürler" ifadelerini kullandı.

Çin tarafından da ticaret savaşını sonlandıran ön anlaşmanın duyurusu yapıldı.

Çin Ticaret Bakanı Yardımcısı Wang Shouwen, "İki ülke bir ekonomik ve ticaret ön anlaşması metni üzerinde bir görüş birliğine vardı" dedi.

Shouwen, ABD'nin Çin ürünlerine uyguladığı cezalandırıcı ek tarifeleri "aşamalı" olarak azaltacağını açıkladı.

ABD ve Çin karşılıklı misillemede bulunmuştu

Washington yönetimi geçtiğimiz ekim ayı başında, Çin'den ithal edilen toplam 250 milyar dolarlık ürüne getirilecek gümrük vergisi artışının askıya alındığını duyurmuş, ABD Başkanı Trump, Çin’in 40 milyar ile 50 milyar dolar değerinde Amerikan tarım ürünlerini satın alacağını kaydetmişti.

Beyaz Saray yönetiminin gümrük tarifelerini artırmasına rağmen, Pekin yönetiminin buna misilleme yapması sebebiyle ABD'nin Çin ile olan ticaret açığı 2016'da 347 milyar dolardan 2017'de 375 milyar dolara, 2018'de ise 420 milyar dolara çıkmıştı.

 

Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU