"Doğum kontrol hapına 7 gün ara vermeye gerek yok"

Uzmanlara göre hapların aralıksız kullanımı istenmeyen gebeliği önlemede daha çok işe yarıyor

İngiltere Ulusal Sağlık Sistemi (NHS) üreme sağlığı konusunda, kadınların doğum kontrol hapını ayın her günü almasına izin veren yeni bir kılavuz yayınladı.

Sağlık ve Klinik Mükemmellik Ulusal Enstitüsü (NICE) onaylı yeni kılavuza göre, birçok doktor, doğum kontrol hapı kullanan hastalarına yedi günlük ara vermesini tavsiye etmiyor.

Doğum kontrol hapı kullanırken ilaca 7 gün ara vermenin sağlığa herhangi bir yararı olmadığını açıklayan Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı Fakültesi (FSRH) üyeleri, bu yeni araştırma sonuçlarının istenmeyen gebeliği önlemede daha çok yardımcı olabileceğini umuyor.

Tıp uzmanları, yeni uygulamanın Birleşik Krallık'ta yaygınlaşmasını bekliyor. FSRH, daha az ve kısa süreli araların hamilelik riskini azaltacağını vurguluyor.

Öte yandan, Aile Planlaması Derneği doğum kontrol hapı kullanımının verimliliğini açıklayan yeni bir broşür hazırladı.

Doğum kontrol hapı kullanımına yedi gün ara verme kuralı, kullanıma ancak bu şartla onay veren Katolik Kilisesi tarafından konmuştu.

Aile planlaması ve üreme sağlığı Emeritus Profesörü olan John Guillebaud, doğum kontrol hapının 60 yıl boyunca uygun olmayan şartlarda alındığını söylüyor.  

The Telegraph'a aralıklı doğum kontrol hapı kullanımı alışkanlığının nasıl ortaya çıktığını anlatan Guillebaud, “(Haplara) ara verme işini Kadın doğum uzmanı John Rock tasarladı. Papa'nın, hapın kullanımını ancak kadının doğal döngüsüne yakın olduğunda kabul edeceğini düşünüyordü” dedi.

Önerisi Papa tarafından kabul görmeyen Rock’ın, Katoliklikten çıktığını belirten Guillebaud, yanlış bir uygulamanın Papa’yı memnun etmek için 60 yıl boyunca nasıl sürdürülebilir olduğu sorusuna dikkati çekti.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/health

Independent Türkçe için çeviren: Büşra Kırkpınar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU