ABD'de göçmenlik yetkilileri doktorların gözaltındaki göçmen çocuklara grip aşısı yapmasını engelliyor

ABD'nin göçmen gözaltı merkezlerinde gripten birçok kişi hayatını kaybetti

ABD-Meksika sınır çitinin karşısındaki siluetler (Reuters)

ABD'de bir grup doktor Amerikan gözetiminde tutulan çocuklara grip aşısı yapmak istemelerinin ardından göçmenlik yetkilileri tarafından geri çevrildi.

Pazartesi günü çocuklara erişim sağlama girişimiyle yere uzanarak sivil itaatsizlik yaptıkları sırada fotoğrafları çekilen doktorların ulaştıkları San Diego Gümrük ve Sınır Koruma Tesisi'ne (CBP) girişi engellendi.

ABD Gümrük ve Sınır Koruması'nın (CBP) San Diego'daki ana merkezinin dışında pazartesi günü gerçekleştirilen gösteri sırasında en az 6 kişinin gözaltına alındığı aktarıldı.

ABD'ye girmek isteyen göçmenlerin ve mültecilerin gözaltına alınmasına karşı çıkan kuruluş Doctors for Camp Closure'a göre, protestoya doktorların da içinde olduğu 70 protestocu katıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD'de göçmen gözaltı merkezinde yaşları iki, 6 ve 16 olan en az üç çocuk gripten hayatını kaybetti. Fakat ABD'li yetkililer bazı durumlarda göçmenlerin kısa süreli gözetim altında tutulması gerektiğini belirterek grip aşısı yapılmasına izin verilmesini bugüne kadar büyük ölçüde reddetti.

Protestocu Dr. Julie Sierra, "İnsanlar gripten ölür, fakat CBP gözetimindeki insanların gripten ölmesi tamamen önlenebilirdi" ifadelerini kullandı.

İnsanların hijyenik ve aşırı kalabalık olmayan koşullarda tutulması, sabun ve duşlara erişimlerinin sağlanması hastalıktan korunmaya yardımcı olabilir. Fakat hiçbir şey gribi, grip aşısı gibi önleyemez.

ABD gözetimindeyken ölen çocuklardan biri mayısta bulunmuştu ve ProPublica'nın ulaştığı video hücresinde bayılmadan önce 39 derece ateşle boğuşan bir genci gösteriyordu.

Çocuk saatler sonra bulunmuştu.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/world/americas

Independent Türkçe için çeviren: Esra Güngör

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU