Dipsiz Göl önlemi Resmi Gazete'de: Su kaynakları tahsisi işleminde DSİ'nin görüşü alınacak

Gümüşhane’deki 12 bin yıllık Dipsiz Göl’ün, Roma lejyonunun definesini aramak için kurutulmasının ardından yeni yönetmeliğe göre Devlet Su İşleri'nin (DSİ) görüşünün başvurulmasına karar verildi

Fotoğraf: AA

Gümüşhane’deki 12 bin yıllık Dipsiz Göl’ün, Roma lejyonunun definesini aramak için kurutulmasının ardından, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü harekete geçti.
 

resmi gazete.JPG
Görsel: Resmi Gazete


Resmi Gazete’de yayımlanan yeni yönetmeliğe göre, bundan böyle su kaynaklarının tahsisi, kiralanması, ruhsatlandırılması gibi işlemlerde DSİ’nin görüşüne başvurulacak. DSİ görüşü alınmamış suların kullanılması halinde gerekli tedbirler yine DSİ alacak.

Resmi Gazete'de 10 Aralık tarihli yayımlanan yönetmelikte şu ifadeye yer verildi: 

Bu Yönetmelik, denizler hariç olmak üzere genel sularda Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yapılacak su tahsisleri ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarınca ilgili kanunların verdiği yetkiye dayanarak su kaynaklarının tahsisi, kiralanması, ruhsatlandırılması gibi işlemlerde Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünün görüşünün alınmasına ilişkin usul ve esasları kapsar.

Yönetmeliğe göre deniz hariç genel su alanlarında DSİ'nin görüşünün alınması gerektiği belirtiliyor.

Tahsis işlemlerinde su kaynaklarının korunması, geliştirilmesi ve kullanılmasını ilgilendiren her türlü iş ve işlemlerde, havza planları da dikkate alınacak.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Tahsis izni verilen miktardan daha fazla ve amacın dışında su kullanılamayacak; üçüncü şahıslara devredilemeyecek, kiralanamayacak ve satılamayacak.

Bununla birlikte yönetmelikte su tahsisinin emniyetli su miktarını aşmayacak şekilde düzenleneceği, suyun kullanımında öncelik sırasında içme ve kullanma suyu ihtiyacı, çevresel su ihtiyacı, tarımsal sulama ve su ürünleri yetiştiriciliği, enerji üretimi ve sınai su ihtiyaçları, ticari, turizm, rekreasyon, madencilik, taşıma, ulaşım ile sair su ihtiyaçlarının olacağı ifade ediliyor.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU