II. Dünya Savaşı’nda Japon ordusunun her 70 askere bir seks kölesi talep ettiği ortaya çıktı

II. Dünya Savaşı’na dair belgeler Japon ordusunun hükümetten her 70 askere bir seks kölesi talep ettiğini ortaya koydu

Daha önce Güney Kore ve Japonya arasında yapılan görüşmede 8,3 milyon dolarlık tazminat ödeme sözü verilmişti (AP)

II. Dünya Savaşı’na dair tarihi belgelerin Japon ordusunun hükümetten her 70 askere bir seks kölesi talep ettiğini gösterdiği aktarıldı. AP’nin haberinde, Japonya Kabine Sekreterliği’nin Nisan 2017 ve Mart 2019 arasında bir araya getirdiği 23 belgenin 13’ünün gizli olduğu ve Çin’deki Japon konsolosluğundan dışişleri bakanlığına gönderildiği belirtildi. Bahsi geçen belgelerin 1938’e uzandığı ifade edildi.

Seks köleleri konusu Güney Kore ve Japonya arasında uzun süre devam eden sancılı çatışmanın kaynağıydı. Söz konusu kadınların Kore, Tayvan, Avustralya, Filipinler ve hatta Japonya’dan olduğu belirtilmişti.

Kyodo News’un incelediği ve AP’nin aktardığı belgelerse olaya dair Japon hükümetinin de oynadığı rolü gözler önüne seriyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

1993’te dönemin Kabine Baş Sekreteri ve hükümet sözcüsü Yohei Kono, “rahatlama kadınları” sisteminden ötürü özür dilemiş ve Japon ordusunun iradeleri dışında kadınları alıkoyduğunu doğrulamıştı.

Belgelerde ayrıca Japon işgalinin bölgedeki fuhuşu artırdığı bilgisi yer alıyor. 

Daha önce Güney Koreli bir ekibin yaptığı araştırma 16 ila 21 yaşlarındaki kadın ve çocukların askerleri memnun etmediği durumda cezalandırıldıklarını ortaya koymuştu. 

AP’nin aktardığı haberde, belgelerin ordunun her 70 askere bir kadının eşlik etmesini istediği ve donanmanınsa 150 kadın daha talep ettiği aktarılıyor. 

Seks kölelerinin net sayısı belirsizliğini korurken, tarihçiler bu sayının on binlerce veya daha fazla olabileceğini aktarıyor. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU