Moda ve hazır giyimcilerden Diyarbakır’a çıkarma: Gelin, hem ciğer yeyin hem de tanışın

Türkiye’nin ilk Tekstil İhtisas OSB’sinin inşa edildiği Diyarbakır, sektör temsilcilerinin ilgi odağı oldu. Moda ve Hazır Giyim Federasyonu Başkanı Öztürk, “Gelin tanışın, Diyarbakır’ın ciğerini yerken insanlarının yüreğini burada yerinde görün” dedi

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından 11 Mayıs 2016 tarihinde onaylanarak tüzel kişilik kazanan Diyarbakır Tekstil İhtisas OSB’nin inşasında sona doğru geliniyor. 

Türkiye’nin en modern tekstil üssü olacak Diyarbakır Tekstil İhtisas OSB, şimdiden batıdaki sektörün ilgisini çekmiş durumda. 

2020’de faaliyete başlayacak olan Tekstil OSB’de şu ana kadar 105 parselden 95’i firmalara tahsis edilirken, 58’i ile resmi protokol imzalandı. 

850 milyon TL’lik yatırıma tekabül eden Tekstilkent’te firmalar, 8 bin 127 kişiyi istihdam edeceklerini taahhüt etti. 

Bu çerçevede bünyesinde 30 dernek ve 9 bin 300 üye barındıran Moda ve Hazır Giyim Federasyonu (MHGF), “13. Sektörel İletişim Toplantısı”nı Diyarbakır’da yapma kararı aldı. 

Denizli, İzmir, Aydın, İstanbul ve Bursa gibi tekstil üssü sayılabilecek kentlerden 50 tekstilci, Diyarbakır’daki STK’lar ve tekstilcilerle toplantı yaparak, yatırım fırsatlarını ve tekstildeki potansiyeli tartıştı. 
 

TEKSTİLCİLER TOPLANTISI.JPG
13. Sektörel İletişim Toplantısı Diyabakır'da düzenlendi / Fotoğraf: Independent Türkçe


“Diyarbakır hazır giyimde cazibe merkezi olabilir”

Independent Türkçe’ye konuşan MHGF Başkanı Hüseyin Öztürk, amaçlarının büyükşehirlerde sıkışmış karma hazır giyim üretimini tasnifli hale getirerek, üretimi genç iş gücünün yoğun olduğu Anadolu’ya kaydırmak olduğunu söyledi.

Öztürk, Diyarbakır’daki genç nüfusun Türkiye ortalamasının üstünde olduğuna çekerek, “Sektörümüz açsından bu büyük bir avantaj. Diyarbakır yatırım açısından baktığımız zaman 6. Teşvik Bölgesi’ndedir. Bölgedeki ülkelerle yakınlığı oldukça fazladır” diye konuştu.
 

MHGF BAŞKANI HÜSEYİN ÖZTÜRK2.JPG
MHGF Başkanı Hüseyin Öztürk / Fotoğraf: Independent Türkçe


MHGF Başkanı Hüseyin Öztürk, 2012 yılında 11 dernek ve bin 500 üye ile kurulan federasyonun 30 dernek ve 9 bin 300 üyeye ulaştığını söyledi.


"Diyarbakır’ın ciğerini yerken insanlarının yüreğini burada yerinde görün"

Moda ve hazır giyim sektörünün ülke istihdamına ve ekonomisine ciddi katkı sunduğunu ifade eden Öztürk, “13’ncü Sektörel İletişim Toplantısı”nı Diyarbakır’da yapmalarının önemini şöyle anlattı:

Doğunun batıya ekmek için, aş için gittiği bir dönemde biz batıyı doğuya tanıştırmaya getiriyoruz. Gelin tanışın, Diyarbakır’ın ciğerini yerken insanlarının yüreğini burada yerinde görün diyoruz.

Diyarbakır sektörümüz için çok ciddi bir potansiyele sahip. Özellikle Tekstil İhtisas OSB’nin kurulması ile birlikte moda ve hazır giyimde Diyarbakır’ın cazibe merkezi olacağını düşünüyorum.

Sektörümüzün doğru bir şekilde kümelenmesi gerekir. Şehirler kendi için birbiriyle rekabet değil partnerlikler oluşturması lazım.

Birinde iplik varsa diğerinde kumaş olmalı. Pazılın bir parçası gibi; birbirine ihtiyaç duyacağı ,ama asla birbirini yok edeceği anlayışta olmamalı.


Türkiye’nin karma hazır giyimde batıda sıkışmış durumda olduğunu hatırlatan Öztürk, "Bu bölgelerimizde hem ekonomik anlamda üretimlerinin kolay ve maliyetlerinin düşük olması, hem de bölgeye sosyal barış anlamında da katkı sağlamak için Diyarbakır’a geldik. Ümit ediyorum ki Diyarbakır’dan sesimiz gerekli yerlere gider. Diyarbakır sektörel anlamda bir cazibe merkezi haline gelir" dedi.   

 
“Tekstilkent, Diyarbakır’daki işsizliğin panzehiri olacak”

Güneydoğu Tekstil Sanayi ve İşadamları Derneği (GÜNTİAD) Başkanı İhsan Oğurlu, tüzel kişilik kazanan ve inşasına devam edilen Tekstil İhtisas OSB’nin faaliyete geçmesiyle 8 bini aşkın kişiye istihdam kapısının aralanacağını söyledi.
 

GÜNTİAD BAŞKANI İHSAN OĞURLU.JPG
GÜNTİAD Başkanı İhsan Oğurlu / Fotoğraf: Independent Türkçe


Tekstilkent’teki yatırım tutarının 850 milyon TL olduğunu ifade eden Oğurlu, şu bilgileri verdi: 

Diyarbakır Tekstil İhtisas OSB’de toplam sanayi parseli 105 adettir. Sanayi parseli alanımız ise 683 bin karedir. Sözleşme imzalayan firma sayısı 58. Tahsis edilen parsel sayısı 95 adet.

Tahsis edilen parsel alanı 607 bin metrekaredir. Boş sanayi parseli 10 adettir. Boş sanayi parsel alanı 76 bin metrekaredir. Firmaların öngördüğü istihdam sayısı onların kendi tanımı 8 bin 127’dir. Ama bizim beklentimiz 10 binin üzerindedir.

Toplam yatırım tutarı da 850 milyon TL’dir. Yapı ruhsatı alan firma sayısı 7 adet, inşaatı başlayan firma sayısı 7 adet, yapı ruhsat hazırlığı yapan firma sayısı 9 adettir.

Diyarbakır’da 34, İstanbul’da 23, İzmir’de de bir firma başvuru yapmıştır. Dolayısıyla bunlarla ön gördüğümüz hedef 2020’nin sonuna doğru yüzde 80 kapasiteyle faaliyete geçmesi. 


Projenin Diyarbakır'da uzun yıllardır gündemde olduğunu ve henüz hayata geçirildiğini belirten Oğurlu şöyle konuştu: 

Şuan da firmaların alt yapı anlamında yüzde 40’a yakın alt yapısı bittti. Alt yapı bizim için çok önemliydi. Alt yapının da 6’ncı ayda bitirileceği sözü verildi.

Bu da Diyarbakır için gerçekten işsizliğin panzehiri sayılabilecek bir projedir. Bu projeler Diyarbakır’da yıllardır gündemdedir ve sona ulaşıyor.

Buradaki moda hazır giyim federasyonu ile de görüşmeler yaptık. Umarım onlarda yakın zamanda başvuru yapan firmalarımız olacak.


“Tekstildeki ihracatımız 3’e katlanacak”
 

DİYARBAKIR OSB BAŞKANI AZİZ ODABAŞI.JPG
Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Aziz Odabaşı / Fotoğraf: Independent Türkçe


Independent Türkçe’ye konuşan Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Aziz Odabaşı ise, karma OSB’de 10 bin kişinin çalıştığını ifade ederek, “Bunların 2 bin 900’ü tekstil konfeksiyonlarında çalışıyorlar. Diyarbakır Tekstil İhtisas OSB’miz devreye girdiğinde istihdam sayımız 12-13 bine çıkacaktır. Diyarbakır Tekstil OSB’mizde kendi markalarımızı yaratıp şu andaki ihracatımızı 2’ye 3’e katlamayı planlıyoruz” dedi.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU