Kısa haberler

Independent Türkçe, Türkiye ve dünyadan güncel haberleri okurları için derledi

Fotoğraf: Independent Türkçe

Amasra Belediye Başkanı Çakır'ın "zimmet" iddiasıyla yargılanmasına başlandı

Amasra Belediye Başkanı Recai Çakır ile belediyenin avukatı Berkay Dal'ın "zimmet" suçu işledikleri iddiasıyla yargılanmalarına başlandı. Bartın Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuksuz sanıklar Çakır ve Dal ile avukatları katıldı. Savunma yapan Belediye Başkanı Çakır, üzerine atılı suçu kabul etmediğini belirterek, neyi zimmetine geçirdiğini de merak ettiğini söyledi. Görevde olduğu sürece Amasra halkının çıkar ve ekonomisini düşündüğünü dile getiren Çakır, 31 Mart seçimlerinde tekrar göreve geldiğini anımsattı.

Çakır, 10 Ocak’ta belediyenin sözleşmeli avukatı Dal'ın belediyeyle ilgili Zonguldak İdare Mahkemesindeki bir davaya gitmesi gerektiği söylediğini, kendisinin Dal'a tahsis edebilecekleri bir araç ve şoför bulunmadığını ilettiğini anlatarak, şöyle devam etti:

Avukatımıza, kendi aracıyla gitmesini ve kullandığı yakıtı belediye olarak karşılayacağımızı söyledim. Avukatımız Zonguldak'a gittikten bir gün sonra kullandığı 24 litre mazotu belediye garajından kendisine iade ettik. Bu iade de defterlerimizde kayıtlıdır. Bize kara çalmaya çalışan sahte isim ve imzayla bu durum bir suçmuş gibi ihbar edilmiştir. Mektubu yazan kişinin seçimlerden AK Parti aday adayı olan kişinin yanında çalışan biri olduğunu öğrendik. Hakkında da ayrıca suç duyurusunda bulunduk. Şu anda zimmet suçlamasıyla 5 yıldan 12 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılmamız istenen bir iddiayla karşı karşıyayız. Bu durumu sadece hukukla açıklamak mümkün değil. Yargı gereğini yapacaktır, buna inancım tamdır. Neyi zimmetime geçirdiğimi ben de merak ediyorum. İddia makamından bunu bize açıklamasını bekliyorum.

Avukat Dal ise üzerine atılı suçu kabul etmediğini belirterek, savunmasında şunları söyledi:

10 Ocak'ta Zonguldak'ta duruşma vardı ve belediye avukatı olarak bu duruşmaya gitmem gerekiyordu. Belediye Başkanı da 'Araç tahsis edemem, yakıtı tahsis ederiz.' dedi. Bartın'dan çıkarken ne kadar kullandığım belli olsun diye aracımın yakıt deposunu doldurdum, duruşmaya gittim ve döndüm. Bir gün sonra belediye garajından 24 litre mazot aldım. Amasra küçük bir yer ve dedikodular çıkınca parasını iade ettim. Bu birileri tarafından tezgahlandı. İsimsiz ihbar mektubuyla ihbarda bulunuluyor. Seçim öncesi siyasi karalama amaçlıdır ve siyasi davadır. Suçun zimmet suçu olmadığını biliyoruz. Suçsuzum, beraatimi talep ediyorum.

Sanık avukatlarından Engin Uzun, söz konusu yakıtın belediye hizmeti için kullanıldığını ve bir zimmet suçu oluşturmadığını savunarak, sanıkların beraatini istedi. Mahkeme heyeti, esas hakkındaki mütalaasını hazırlaması için dosyanın savcılığa gönderilmesine karar verdi. Duruşma 3 Eylül'e ertelendi.


ABD: İsrail'e Refah'ta amaçlarına ulaşmaları için başka yollar olduğunu söyledik

ABD'nin BM Daimi Temsilci Yardımcısı Robert Wood, İsrail'in Refah'ta "büyük bir kara operasyonu" gerçekleştirmesinden endişe duyduklarını belirterek, "İsrail'e hedeflerine ulaşmaları için başka yollar olduğunu söyledik." dedi. "Büyük bir kara operasyonundan endişe duyuyoruz." diyen Wood, İsrailli muhataplarıyla konuya ilişkin iletişimlerinin sürdüğünü aktardı. Wood, "İsrail'e hedeflerine ulaşmaları için başka yollar olduğunu söyledik. Umarım tavsiyelerimizi duyarlar." dedi. Yerinden edilenlerle ilgili Wood, "Rakamlara hakimim." demekle yetindi.


Haluk Levent'ten BM'de İsrail'e tepki: İsrail’in Gazze ve Refah soykırımını her yerde protesto edeceğiz

Haluk Levent, Kenya'da düzenlenen Birleşmiş Milletler Sivil Toplum Örgütleri toplantısında Filistin'in Gazze şehrinde İsrail'in katliamlarına tepki gösterdi. Konuşmasını İngilizce gerçekleştiren Haluk Levent,  Binyamin Netanyahu'nun Gazze'deki çocukların ölümden sorumlu olduğunu ve Gazze'ye insani yardımların gönderilemediğini dile getirdi. Levent, Nairobi’deki konferansta yaptığı konuşmada, şunları söyledi:

Benim adım Haluk Levent. Bugün size güzel ülkem Türkiye’nin selamlarını getirdim. Bugün burada sadece bir rock sanatçısı olarak değil, bir iyilik organizasyonu olan Ahbap’ın kurucusu ve başkanı olarak bulunuyorum. Buraya bazı proje ve önerilerimi sizinle paylaşmak için gelmiştim. Ama bu sabah uyandığımda Gazze’de 600 binden fazla çocuğun büyük tehlike altında olduğunu öğrendim. Biz Ahbap olarak Gazze’ye insani yardım göndermeyi denedik ama pek çok engelle karşılaştık. Ve bildiğiniz gibi 100’den fazla Birleşmiş Milletler çalışanı hayatını kaybetti.

Moderatör Maria Fernanda Espinosa, Levent’in konuşmasını tamamlaması için uyarırken Levent şöyle devam etti: 

Ayrıca Başbakan Netanyahu’ya bir soru sormak istiyorum. 10 binden fazla çocuğun öldürülmesini nasıl haklı görebilirsiniz? Bu nedenle İsrail hükümetini bu zulüm ve insani krizden dolayı kınıyorum. Ayrıca, Gazze’deki savaşı protesto eden savaş karşıtı Yahudi toplumu da dahil olmak üzere, Amerikalı ve Fransız öğrencilerle dayanışma içerisindeyim.

Sosyal medya hesabından video ve açıklama yapan Haluk Levent, şu ifadeleri kullandı:

Kenya’da Birleşmiş Milletler Sivil Toplum Örgütleri toplantısında aslında Ahbap faaliyetleri konusunda konuşmam istenmişti. Ama son dakikada konuşma metnimi değiştirme kararı aldım. İsrail’in Gazze ve Refah soykırımını protesto edeceğiz. Her yerde edeceğiz.


Çorum'da 6 ay ücretsiz izne çıkarılan maden işçileri eylem başlattı

Çorum'un Dodurga ilçesinde maden ocağında işletme yönetiminin, madendeki toprak kayması riski gerekçesiyle 80 işçiyi 6 ay ücretsiz izne ayırması nedeniyle yaklaşık 150 işçi eylem başlattı. Türkiye Kömür İşletmelerine ait, 220 kişinin çalıştığı maden ocağının işletmesini yapan özel şirketin yöneticileri, işçilerden yaklaşık 80'ini çağırarak, 6 ay süreyle ücretsiz izne gönderdiğini bildirdi. Bunun üzerine sendika üyesi yaklaşık 150 işçi, maden önünde eylem yapmaya başladı.

Maden işçisi Hakkı Kılıç, işçi adına yaptığı açıklamada, maden işçileri olarak kısa süre önce sendikaya üye olmalarından dolayı işletme yöneticilerinin işçileri toprak kaymasıyla ilgili raporu bahane ederek ocaktan uzaklaştırmak istediğini söyledi. Sendikaya üye olduklarından beri baskılara maruz kaldıklarını belirten Kılıç, "Baskının sonucunda bugün bizi çağırdılar, '9 Mayıs itibarıyla sizi 6 ay ücretsiz izine gönderiyoruz' dediler. Bu yöre bizim, bu ocak bizim. Biz yöremize de ocağımıza da sahip çıkarız. Gitmiyoruz, buradayız, gecesi gündüzü yok bu işin. Ne zaman sonuçlanacaksa o zamana kadar buradayız." dedi.

Çorum İl Genel Meclisi Başkanı Muhammet Fatih Temur ve CHP Çorum İl Başkanı Dinçer Solmaz, maden ocağı önünde eylem yapan işçilerini ziyaret etti. Temur, görüşmenin ardından işçilere yaptığı açıklamada, görüşmede kendilerine, Hacettepe Üniversitesinden ekiplerce hazırlanan raporda maden sahasında derin çatlakların oluştuğu, heyelan riski bulunduğu gerekçesiyle madende çalışmanın durdurulduğu ve işçilerin 6 ay ücretsiz izne çıkarıldığının söylendiğini bildirdi. Temur, şirketin üst yöneticileri ile de birkaç gün içinde görüşmeler yaparak, sorunun çözümü için gayret edeceklerini belirtti. Solmaz ise sorunun maden ocağında çözülemeyeceğini, işverenlerin iş güvenliğini gerekçe gösterdiğini, bir oldu-bitti ya da karartma belgelerle işçilerin işine son verilmesine müsaade etmeyeceklerini, işçilerle omuz omuza mücadele edeceklerini kaydetti.


Güvenlik kameraları yakaladı: Kadına sokak ortasında şiddet

Pendik'te bir kadının çocuğunun yanında darbedilmesi güvenlik kamerasınca kaydedildi. Alınan bilgiye göre, Velibaba Mahallesi'ndeki bir sitede 16 Nisan'da yanındaki kız çocuğuyla merdivenlerden inen kadın, burada karşılaştığı erkekle tartıştı. Yumruk attığı kadını saçından tutarak yere savuran saldırgan, kadını tekme ve yumruklarla darbetmeyi sürdürdü.  Kadın, saldırganın elinden çevredeki vatandaşların araya girmesiyle kurtuldu.  Saldırı sonrası tarafların polis merkezine giderek, birbirlerinden şikayetçi oldukları öğrenildi. Bu arada, kadının darbedildiği anlar bir iş yerinin güvenlik kamerasınca kaydedildi.


Cem Yılmaz'dan taşkınlık çıkaran seyircilere tepki: Sahneyi terk etti

Cem Yılmaz'ın gösterisinde iki seyirci taşkınlık çıkardı. Seyircilerin bu davranışı karşısında sinirlenen ünlü komedyen, sahneyi terk etti. Yılmaz, taşkınlık yapan seyircilerin salondan çıkarılmasından sonra sahneye dönerek gösterisini tamamladı. Salondaki bir seyirci, yaşananları sosyal medya hesabından şöyle anlattı:

Kadın ve adam taşkınlık yaptı. Kadın, Cem Yılmaz'a sesini duyurmak için devamlı bağırıp çağırdı. Kadın, yüksek sesle devamlı olarak "Evet, ben de", "Aynen ben" gibi bağırarak konuşuyordu. Etraftakiler de rahatsız oldu. Cem; "Bu iş şova döndü" diyerek salonu terk edip kulise gitti. 

Cem Yılmaz, taşkınlık yapan seyircilerin salondan çıkarılmasından sonra sahneye dönerek gösterisini tamamladı.


Netanyahu'dan ABD'ye yanıt: Yalnız durmamız gerekiyorsa yalnız duracağız

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Tel Aviv'e silah sevkiyatını kesen ABD yönetimine yayımladığı görüntülü mesajla dolaylı cevap verdi. Netanyahu, sosyal medya hesabından yayınladığı görüntülü bir mesajda İsrail'in bağımsızlığını ilan ettiği 1948'e oranla daha güçlü olduğunu söyledi. ABD'nin silah sevkiyatını durdurmasına dolaylı cevap veren Netanyahu, "Yalnız durmamız gerekiyorsa yalnız duracağız. Daha önce de söylediğim gibi gerekirse tırnaklarımızla mücadele edeceğiz." ifadelerini kullandı. Amerikan medyasında yer alan, adı açıklanmayan bazı ABD'li yetkililere dayandırılan haberlerde, ABD'nin İsrail'e bazı silahların sevkiyatını geçici olarak durdurduğu ve sürecin Refah'taki gelişmeler kapsamında değerlendirildiği belirtilmişti. ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, dün İsrail'in Refah'a yönelik kapsamlı bir kara saldırısı bağlamında bu ülkeye yakında gönderilecek silahlarla ilgili bir değerlendirme sürecinde olduklarını ve bu süreç devam ederken bazı silahların sevkiyatını askıya aldıklarını doğrulamıştı.


Slovenya Haziran ortasına kadar Filistin'i devlet olarak tanıyacak

Slovenya Başbakanı Robert Golob, Slovenya hükümetinin Haziran ortasına kadar Filistin'i devlet olarak tanıyacağını, bununla ilgili prosedürü başlattıklarını açıkladı. Slovenya hükümetinin sosyal medya platformu X'te yaptığı açıklamaya göre Golob, "Gazze'de hergün görmekte olduğumuz dehşet kabul edilemez ve sona ermeli. İsrail'e Gazze'ye yönelik saldırılarına derhal son verme ve müzakere masasına gelme çağrısı yapıyorum" dedi. Golob, Slovenya'nın Filistin'i devlet olarak tanıma tarihinin barış görüşmelerindeki ilerlemeye bağlı olacağını ve en geç 13 Haziran'da gerçekleşeceğini söyledi.


Çekmeköy Belediyesi, TÜGVA ve Ensar Vakfı ile yapılan protokolleri feshetti

Çekmeköy Belediyesi’nin Belediye Meclis toplantısında TÜGVA, ENSAR Vakfı ve Türkiye Yeşilay Cemiyeti’ne ait protokoller feshedilerek, fesih yetkisi Başkan Orhan Çerkez'e devredildi. Öte yandan; Çekmeköy’de sosyal yaşamı kolaylaştırmak ve şehri geleceğe hazırlamak adına beş yeni müdürlük kurulması kararlaştırıldı. Bu müdürlüklerin Afet işleri Müdürlüğü, Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü, Park ve Bahçeler Müdürlüğü, Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü ile Veterinerlik İşleri Müdürlüğü olacağı açıklandı.


Dışişleri Bakanı Fidan, BAE Dışişleri Bakanı Al Nahyan ile görüştü

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Abu Dabi'de Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Dışişleri Bakanı Abdullah bin Zayid Al Nahyan ile bir araya geldi. Dışişleri Bakanlığının X sosyal medya hesabından yapılan paylaşıma göre, Fidan, Abu Dabi'de BAE'li mevkidaşı Al Nahyan ile görüştü.


Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde isyancıların palalı saldırısında 15 sivil öldü

Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nin doğusundaki Kuzey-Kivu eyaletinde isyancıların palalı saldırısında 15 sivil yaşamını yitirdi. Ulusal medyadaki haberlere göre, Kuzey-Kivu eyaletine bağlı Batangi-Baliyahe köyüne Demokratik İttifak Güçleri (ADF) adlı isyancı grup, sivillere palalarla saldırdı. Bir çok evin yağmalandığı saldırıda, ADF üyeleri 9’u kadın 15 sivili öldürdü. Uganda ve Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde 1990'ların sonlarından itibaren faaliyet göstermeye başlayan ADF, Uganda Ulusal Kurtuluş Ordusu (NALU), Uganda Müslüman Kurtuluş Ordusu ve Tebliğ Cemaati gibi hareketlerin eski üyelerinin bir araya gelmesiyle oluşturuldu. ADF'nin saldırılarında, 2014'ten bu yana binlerce sivilin öldüğü, yüz binlerce kişinin yerinden edildiği belirtiliyor.


Filistin Futbol Federasyonu'ndan Gazze bilançosu: 256 futbolcu, yönetici ve teknisyen öldürüldü

 Filistin Futbol Federasyonu Başkanı Cibril er-Racub, İsrail'in 7 Ekim'den bu yana sürdürdüğü saldırılarda 256 Filistinli futbolcu, yönetici ve teknisyeni öldürdüğünü söyledi. Racub, Filistinli medya kuruluşlarının temsilcileri ile bir araya geldi. İsrail’i Filistin halkı ve Filistinli sporculara karşı "soykırım" yapmakla suçlayan Racub, "İsrail, 7 Ekim’den bu yana gerçekleştirdiği saldırılarda 11’i Batı Şeria’da olmak üzere 256 Filistinli sporcu, yönetici ve teknisyeni öldürdü." ifadelerini kullandı. Sayısını bilemedikleri onlarca sporcunun Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarda enkaz altında kaldığını ifade eden Racub, yüzlerce sporcunun da tutuklandığını belirtti. Racub, İsrail'in Gazze'ye saldırılarında "Gazze'deki tüm spor kurumlarını yok ettiğini, yıkıldıktan sonra da onları Guantanamo ve Ebu Gureyb hapishanelerine benzer gözaltı ve tutuklama yerlerine dönüştürdüğünü" vurguladı.


Fahiş fiyat ve stokçuluk cezalarında büyük artış

Fahiş fiyat artışı ve stokçuluk cezalarının artırılmasını da içeren Türk Ticaret Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu'nda kabul edildi. Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Kanunu'nda değişiklik yapılarak, cezaların etkinliği ile caydırıcılığının artırılması amacıyla bazı fiillere yeni cezai yaptırımlar getiriliyor ve idari para cezaları artırılıyor. Buna göre, lisanslı depoculuk ücret tarifesinde belirlenenin üzerinde veya ücret tarifesinde yer almayan hizmetler için ücret talep ve tahsil eden ya da ürün teslimi sırasında mevzuata aykırı şekilde ürün miktarından kesinti yapan, yasanın "teşhir" hükmüne aykırı hareket eden, ürün senedinin ilgili yönetmeliğinde düzenlenen içerik, şekil ve muhafaza şartlarına uymayan lisanslı depo işletmelerine 200 bin liradan 1 milyon liraya kadar idari para cezası kesilecek. Teslim yükümlülüğü düzenlenmiş ve iptal edilmemiş ürün senedinin temsil ettiği tarım ürününün tümü veya bir bölümü için başka bir ürün senedi düzenlenememesi, teslim yükümlülüğü, Sanayi ve Ticaret Bakanlığının uyarı ve idari tedbirlerine rağmen verilen sürede kanuna ve ilgili yönetmeliklere aykırı ya da eksik hususların giderilmemesinin de aralarında bulunduğu hükümlere aykırı hareket eden lisanslı depo işletmelerine 200 bin liradan 1 milyon liraya kadar idari para cezası verilecek. Analiz ve sınıflandırma işlemi yapılmadan ürünün depoya kabul edilmesi veya depodan çıkarılması, tartım makbuzunun ilgili yönetmelikte belirlenen şartları taşımaması, alet ve ekipmanların kalibrasyonunun ya da periyodik kontrollerinin yapılmadan kullanılması, muhafaza şartlarına uyulmaması nedeniyle ürünü temsil eden elektronik ürün senedinde belirtilen sınıf ve kalite ile depoda bulunan ürünlerin sınıf ve kalitesi arasında farklılık tespit edilmesi durumlarında, bu fiilleri gerçekleştiren lisanslı depo işletmelerine her bir aykırılık için 200 bin lira idari para cezası uygulanacak.


Öğretmenlerin il içi yer değiştirme takvimi açıklandı

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB), kadrolu öğretmenlerin il içi isteğe bağlı yer değiştirme başvuruları, 13-17 Mayıs'ta alınacak. Öğretmenlerin 2024 yılı il içi isteğe bağlı yer değiştirme işlemlerine ilişkin duyuru, "www.personel.meb.gov.tr" adresinde yayımlandı. Buna göre başvurular, 13-17 Mayıs'ta sistem üzerinden alınacak, atamalar ise 22 Mayıs'ta valilikler tarafından gerçekleştirilecek.


Bakan Şimşek: Programımız çalışıyor, güven artıyor

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, azalan dış finansman ihtiyacı ve hızlanan dış kaynak girişiyle rezervlerdeki olumlu seyrin devam edeceğini belirterek, "Programımız çalışıyor, yeniden dengelenmeyle cari açık düşüyor, makro finansal istikrar güçleniyor ve güven artıyor." ifadesini kullandı. Bakan Şimşek, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, TCMB'nin döviz pozisyonunun iyileştiğini, swap hariç net rezervlerin nisan başından itibaren 26,7 milyar dolar arttığını bildirdi. Şimşek, "Programımız çalışıyor, yeniden dengelenmeyle cari açık düşüyor, makro finansal istikrar güçleniyor ve güven artıyor. Azalan dış finansman ihtiyacı ve hızlanan dış kaynak girişiyle rezervlerdeki olumlu seyir devam edecek." değerlendirmesini yaptı.


Al Jazeera'nın Kudüs ofisindeki ekipmanlara el konuldu

İsrail İletişim Bakanı Shlomo Karhi, Doha merkezli Al Jazeera kanalının İsrail’in kuzeyindeki Nasıra kentindeki ofisine baskın düzenlenmesi ve ekipmanlarına el konulması talimatı verdi. Karhi, X sosyal medya platformundan yaptığı açıklamada, "Bugün Nasıra'daki Al Jazeera stüdyolarına baskın yapılması emrini verdim. İletişim Bakanlığı müfettişleri, Kuzey Bölgesi polisi ile işbirliği içinde şu anda buradaki ekipmanlara el koyuyor." ifadelerine yer verdi. İsrailli Bakan Karhi, paylaşımında "Hamas’ın borazanının İsrail’den yayın yapmasına izin vermeyeceğiz." ifadelerini kullandı. İsrail Başbakanlık Basın Ofisinden 5 Mayıs'ta yapılan açıklamaya göre, Bakanlar Kurulu Toplantısı'nda İletişim Bakanı Shlomo Karhi'nin sunduğu "Katar merkezli Al Jazeera televizyonunun İsrail'deki faaliyetlerinin sonlandırılması ve ofislerinin kapatılması" teklifi oy birliğiyle kabul edilmişti.


DEM Parti Birecik binasına silahlı saldırıda belediye başkanının ağabeyi tutuklandı

Urfa'nın Birecik ilçesinde DEM Parti binasına 8 Mayıs'ta düzenlenen silahlı saldırıyla ilgili gözaltına alınan Halil Begit, emniyet işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi. Savcılık, Begit’i tutuklama talebi ile Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk etti. Begit, hakimlikçe tutuklanarak Urfa 1 Nolu T Tipi Cezaevi’ne gönderildi.

Ne olmuştu?

Urfa'nın Birecik ilçesinde DEM Parti binasına 8 Mayıs'ta saat 03.30 sularında silahlı saldırı düzenlendi. Saldırıda, ilçe binasına 14 mermi isabet etti.


Serbest bırakılan Kalben'den açıklama: İyiyim daha iyi olacağım

İstanbul'da dün uyuşturucu kullandığı iddiasıyla evinden  gözaltına alınan ve ardından adli kontrol şartıyla serbest bırakılan müzisyen Kalben, sosyal medya hesaplarından video ile açıklama yaptı.  Kalben şunları söyledi:

Canlarım, müzik, edebiyat ve dostluk yoluyla tanıştıklarım.. Sokaklarda, konserlerde, festivallerde ve imza günlerinde buluştuklarım.. Kah güzel kah acı günlerimizi paylaştıklarım.. Umudundan, sevgisinden, dayanışmasından değer aldıklarım, destek aldıklarım.. Sağlığımla ilgili endişe duymanızı istemiyorum. Kıymetli kamuoyumuzu bu şekilde oyaladığım için üzgünüm. Ben ailemin, sevdiklerimin, yakınlarımın yanındayım. İyiyim, daha da iyi olacağım. Hep daha da iyi olmak için çabalıyorum ve çabalayacağım. Sizi sevgiyle kucaklıyorum,


CHP MYK Toplantısını Soma'da yapacak

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, 2014 yılında 301 işçinin hayatını kaybettiği maden faciasının 10. yıl anma törenleri kapsamında, 13 Mayıs Pazartesi günü Soma'ya geliyor. Özel'in Genel başkan olduktan sonraki Soma'ya ilk ziyaretinde CHP MYK Üyeleri ile çok sayıda CHP'li vekilin de eşlik etmesi bekleniyor. CHP Soma İlçe Başkanlığında yapılacak olan CHP MYK Toplantısının ardından maden şehitlerini anma yürüyüşüne katılacak olan Özel ve CHP heyeti daha sonra Soma Maden Şehitliğini ziyaret edecek.


Ticaret Bakanı Bolat'tan "İsrail'e yönelik kısıtlamaların kaldırıldığı" iddiasına ilişkin açıklama

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz'ın, "Türkiye'nin İsrail'e yönelik kısıtlamaların çoğunu kaldırdığı" yönündeki iddiasına ilişkin, "İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının durdurulması, kalıcı ateşkesin sağlanması ve Gazze'deki Filistinli kardeşlerimize yönelik insani yardımların kesintisiz olarak ulaştırılması konusundaki şartlarımız sağlanıncaya kadar İsrail ile ticaretin durdurulması kararımız yürürlüktedir." ifadesini kullandı.

Bolat, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, İsrail Dışişleri Bakanı Katz'ın açıklamalarının "kesinlikle hayal ürünü" olduğunu, gerçekle hiçbir ilgisi bulunmadığını bildirdi.

İsrail ile ticaret konusunda hükümet olarak aldıkları kararın arkasında olduklarını belirten Bolat, şunları kaydetti:

Bu karar geçerliliğini korumaktadır. İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının durdurulması, kalıcı ateşkesin sağlanması ve Gazze'deki Filistinli kardeşlerimize yönelik insani yardımların kesintisiz olarak ulaştırılması konusundaki şartlarımız sağlanıncaya kadar İsrail ile ticaretin durdurulması kararımız yürürlüktedir.


Sinan Ateş cinayeti sanıkları 1 Temmuz'da hakim karşısına çıkacak

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca, eski Ülkü Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı Başkanı ve Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sinan Ateş'in öldürülmesine ilişkin 22 sanığın yargılanmasına 1 Temmuz'da başlanacak. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturmada, 22 sanık hakkında hazırlanan iddianame Ankara 32. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilmişti. Mahkeme, davanın ilk duruşmasının 1 Temmuz 2024'te görülmesini kararlaştırdı. Olaya ilişkin hakkında işlem yapılan 22 sanık, "tasarlayarak öldürme", "öldürmeye teşebbüs", "suça azmettirme" ve "suça yardım etme" suçlarından yargılanacak.

Tetikçi Eray Özyağci ile Vedat Balkaya ve Suat Kurt müşterek fail, sanıklar Doğukan Çep ve Tolgahan Demirbaş'ın da suça azmettiren olduğu, sanıklar Zekeriya Asarkaya, Hakan Saraç, Ufuk Köktürk, Mehmet Yüce, Mustafa Uzunlar, Aşkın Mert Gelenbey, Murat Can Çolak, Osman Bayraktar, Caner Güney, Umut Ersoy, Çağlar Zorlu, Aytaç Ataç, Emre Yüksel, Serdar Öktem, Erdem Karadeniz, Alper Atay, Mustafa Ensar Aykal'ın ise iştirak halinde işlenen suça yardım ettikleri gerekçesiyle cezalandırılmaları isteniyor.

Bu arada, Ayhan Bora Kaplan suç örgütü davasının başlamasıyla tevziye kapatılan Ankara 32. Ağır Ceza Mahkemesinin, geçen günlerde tekrar tevziye açıldığı, iş yükü durumuna göre davalar UYAP tarafından dağıtıldığı için Sinan Ateş cinayeti davasının da bu mahkemeye düştüğü öğrenildi.


BBP'de 5 il başkanı görevden alındı

Büyük Birlik Partisinde (BBP) 5 il başkanının görevden alındığı bildirildi.

Teşkilatlardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Tevfik Eren, yazılı açıklamasında, 31 Mart yerel seçimlerinde aday listelerinde eksiklik bulunan 5 ilde revizyon yapmak amacıyla il teşkilatlarının görevden alındığını duyurdu. Karaman, Çankırı, Nevşehir, Isparta ve Bilecik il teşkilatlarının görevden alındığını belirten Eren, il başkanları ve yöneticilere, çalışmalardan dolayı teşekkür etti.


SGK'nin geri ödeme listesine 47 ilaç daha alındı

"Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ" Resmi Gazete'de yayımlandı.

Buna göre, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından bedeli ödenen ilaçlar listesine "akıllı ilaç" olarak da bilinen 8'i yenilikçi kanser ilacı, 21'i alerji aşısı, 2'si büyüme hormonu, 3'ü dirençli uyuz ilacı, 3'ü atopik dermatit ilacı, 2'si diyabet ilacı ve 3'ü psikoleptik/antidepresan olmak üzere 47 ilaç daha eklendi. Ayrıca 12 kanser ilacının ödeme alanı genişletilerek yeni tedavi seçeneği olarak hastaların erişimine sunuldu.

İlaçlardan 10'unun yerli üretim olduğu belirtildi. Yapılan değişiklikle, vatandaşların meme kanseri, mesane kanseri, prostat kanseri, akciğer kanseri, Dirençli Akut Myeloid Lösemi (AML), Kronik Lenfositik Lösemi (KLL), Multiple Myelom (MM) tedavilerinde kullanılan yenilikçi ilaçlara erişiminin sağlandığı bildirildi.


Osman Kavala yeniden yargılanma istedi: Adalet herkes için gereklidir

Gezi davasında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası onanan ve 2 bin 382 gündür hapiste bulunan iş insanı Osman Kavala yeniden yargılanma talep etti. Kavala’nın sosyal medyadan paylaşılan açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

Bariz hak ihlalleri içeren, delillere dayanmayan mahkûmiyet kararlarının verildiği, suçsuz insanların yıllar boyu hapis kalmalarına yol açan davaların yeniden görülmesi temel hukuk ilkelerinin ve insan haklarına saygının gereğidir.

Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararları sadece başvuranların değil her yurttaşın adalet talep etme hakkıyla doğrudan ilgilidir. Adalet herkes için gereklidir. Her yurttaşın hayatı ve hakları eşit derecede değerlidir.

 


İliç’te maden faciasının meydana geldiği sahanın temizlenmesi 250-300 milyon dolara mal olacak

Siyanürle işlenmiş toprak yığının kayması sonucu dokuz işçinin toprak altında kaldığı Çöpler altın madeninin temizlenmesi, madeni işleten şirketin yaptığı açıklamaya göre en az 250 ila 300 milyon dolara mal olacak.

SSR Mining tarafından gece saatlerinde yapılan açıklamaya göre maden sahasının çevreye yayılan ve büyüklüğü on milyon tonu aştığı tahmin edilen siyanürlü topraktan temizlenmesinin 24 ile 36 ay kadar süreceği ifade edildi. ABD merkezli SSR Mining SSRM.TO ve Çalık Holding'e bağlı Lidya Madencilik ortaklığındaki Anagold'un işlettiği Erzincan'daki Çöpler madeninde 13 Şubat'ta büyük çaplı bir toprak kayması meydana geldi. Toprak altında kalan dokuz işçiden şu ana kadar dördünün naaşına ulaşıldı.


Biden, İsrail'e Refah harekatının devam etmesi halinde silah tedariğini tehlikeye atacağı uyarısında bulundu

ABD Başkanı Joe Biden İsrail güçlerinin Gazze'nin güneyindeki Refah'a büyük bir harekat düzenlemesi durumunda İsrail'e silah vermeyeceğini ilk kez açıkça ifade ederken, Kahire'deki ateşkese yönelik müzakereler bugün de devam edecek.

Biden CNN ile gerçekleştirdiği söyleşide "Refah'a girerlerse... silah vermeyeceğimi açıkça belirttim" dedi. ABD birçok kez İsrail'e Refah'taki sivilleri korumaya yönelik bir plan sunma çağrısında bulunmuştu. Biden, yedi aydır devam eden savaşta ABD'nin İsrail'e sağladığı bombalarla Gazzeli sivillerin öldürüldüğünü de kabul etti. Biden'ın bugüne kadar yaptığı en sert açıklamalar olduğu ifade edilen açıklamaları, Refah'ta tam kapsamlı bir harekattan kaçınması yönünde İsrail üzerindeki baskıyı artırdı. Savaşta yerlerinden edilen ve Gazze'nin kuzeyindeki çatışmalardan kaçan yüz binlerce Filistinli Refah'a sığınmıştı.


Hamas Siyasi Büro Üyesi Rişk: İsrail anlaşmaya varma konusunda ciddi değil

Hamas Hareketi Siyasi Büro Üyesi İzzet er-Rişk, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun "müzakerelerden kaçınmak için bahaneler yaratmaya" çalıştığını belirterek, Gazze Şeridi'nde ateşkes sağlanması konusundan ciddi olmadığını kaydetti.

Rişk'in konuya ilişkin açıklaması, Hamas'ın Telegram platformundaki hesabında yayımlandı. Hamaslı yetkili açıklamasında, “İsrail anlaşmaya varma konusunda ciddi değil. Müzakereleri, Refah kentini ve sınır kapısını (Refah Sınır Kapısı) işgal etmek için bir kılıf olarak kullanıyor.” ifadesini kullandı.

İsrail Başbakanı Netanyahu'yu “müzakerelerden kaçınmak için bahaneler yaratmaya” çalışmakla suçlayan Rişk, Netanyahu’nun da Hamas ile arabulucuları suçladığını aktardı. Rişk, Hamas’ın arabuluculara tekliflerini kabul etme noktasında ortaya koyduğu tutuma bağlı olduğunu bildirdi.


Mısır basını: Ateşkes müzakerelerinde tartışmalı noktalarda "somut ilerleme" kaydedildi

Gazze Şeridi’nde ateşkes sağlanması amacıyla Mısır'ın başkenti Kahire’de yürütülen görüşmelerde tartışmalı noktalarda somut ilerleme kaydedildiği bildirildi. Konuya ilişkin haber Mısır’ın Al-Qahera News televizyon kanalında yer aldı. Adı açıklanmayan üst düzey Mısırlı bir kaynağa dayandırılan haberde, arabulucu ülkelerle ve Hamas arasında arabulucuların yürütülen ateşkes müzakerelerindeki tartışmalı noktalarda "somut ilerleme" kaydedildiği belirtildi. Devam eden müzakerelere Katar, ABD ve Hamas heyetlerinin katıldığı ifade edilen haberde, İsrail heyetinin ise müzakerelerde olduğuna dair bilgi verilmedi. Mısırlı kaynağın "Bazı tartışmalı noktalar üzerinde dikkate değer bir fikir birliğinin olduğu bir ortamın" varlığına işaret ettiği aktarıldı.


ABD'de ilk defa akademisyenler Filistin'le dayanışma kampı kurdu

ABD'nin New York kentindeki New School'daki öğrencilerin kurduğu Filistin'le dayanışma kampını polisin güç kullanarak dağıtmasının ardından, bu kez üniversitedeki akademisyenler, İsrail saldırılarında öldürülen Filistinli şair ve yazar Refaat Alareer adıyla Filistin'le dayanışma kampı kurdu.


İBB, Küçükçekmece'de Eda Nur Gezer'in ölümüne ilişkin kusuru tespit edilen 4 kişinin ihracını istedi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Küçükçekmece'deki sahil parkında yapılan kazı çalışması sonrasında oluşan su birikintisine düşen 5 yaşındaki Eda Nur Gezer'in ölümüne ilişkin başlattığı tahkikatı tamamladığını duyurdu. İBB'den yapılan açıklamada, İBB Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı Avrupa Yakası Park ve Bahçeler Şube Müdürlüğü ile İBB iştiraki Ağaç AŞ görevlileri hakkında, olayın gelişimiyle ilgili zafiyetin varlığının araştırılarak raporlandığı bildirildi.

Ağaç AŞ uhdesinde işçi statüsündeki personelin İBB Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığına bilgi vermeden işlem yaptığının tespit edildiği vurgulanan raporda, şunlar kaydedildi:

Eylemleri nedeniyle Ağaç AŞ'de görevli makine teknikeri, kepçe operatörü, tesisat ustası ve 2. Bölge Şefi hakkında ihraç kararı önerildi. Karar, Ağaç AŞ Disiplin Kuruluyla paylaşıldı. Raporda, İBB Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığında görevli şube müdürü, teknik müdür yardımcısı ve bölge şefinin yaşanan ölüm olayıyla illiyet bağlarının olmadığı tespitine yer verildi. Bununla birlikte İBB Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı görevlilerinin olaydan iki gün önce saha incelemesi sırasında su birikintisi tespit etmeleri ve giderilmesine dönük talimat vermelerine rağmen, talimatla ilgili süreci takip etmemeleri nedeniyle uyarı ve kınama cezaları almaları gerektiği tavsiye edildi.

Açıklamada, suda boğulma olayına istinaden hazırlanan raporda Ağaç AŞ uhdesinde işçi statüsündeki makine teknikeri F.K, kepçe operatörü S.A. ve tesisat ustası F.C. ile 2. Bölge Şefi C.Ş'nin gerçekleştirdikleri eylemlerin şirket disiplin yönergesinin "Disiplin Cezaları" başlıklı 4. maddesinde sayılan "III. İhraç" başlıklı ceza türüne tekabül ettiğinin değerlendirildiği, hükmünün tesis edilmesi maksadıyla soruşturma raporunun bir örneğinin Ağaç AŞ Genel Müdürlüğü Disiplin Kuruluna gönderilmesi gerektiği belirtildi.

Müdür ve teknik personelin de soruşturulduğu aktarılan açıklamada, "Avrupa Yakası Park ve Bahçeler Şube Müdürü Z.D'nin 24 Nisan'da talimatının gereğinin yapılıp yapılmadığını takip etmemesi nedeniyle 'uyarma' cezası alması raporda tavsiye edildi. Talimata yönelik işlem tesis etmeyen kontrol mühendisi M.E.Ö'nün bilgilendirme noktasında eylemsiz kaldıkları anlaşılan Avrupa Yakası Park ve Bahçeler Şube Müdürlüğü Teknik Müdür Yardımcısı E.U. ile Avrupa Yakası Park ve Bahçeler Şube Müdürlüğü Küçükçekmece Bölge Şefi T.Y'nin 'kınama' cezası alması gerektiği soruşturma raporunda yer aldı." bilgisi verildi.


İsrail devlet televizyonu KAN: ABD, İsrail'den Refah Sınır Kapısının acilen açmasını istedi

İsrail devlet televizyonu KAN'da yer alan habere göre, üst düzey ABD'li yetkililer İsrail'e, Gazze'ye insani yardımların ulaştırılması için Refah Sınır Kapısı'nın acilen açılması gerektiğini söyledi. Güvenlik teşkilatında, İsrail ordusunun bölgeden ayrılmasından sonra sınır kapısını kimin kontrol edeceğiyle ilgili yoğun görüşmeler başladığı ifade edildi. İnsani yardımların geçişi için sınır kapısının ne zaman açılacağının henüz belirlenmediği ifade edilen haberde, İsrail'in ABD'ye, sınırın kim tarafından yönetileceği belirlendikten sonra açılacağını ilettiği aktarıldı. ABD'nin, Refah Sınır Kapısı'ndan kimin sorumlu olacağı konusunda İsrail'in henüz net bir açıklama yapmadığını söylediği aktarılan haberde, ismi açıklanmayan İsrailli güvenlik yetkililerinin, Tel Aviv yönetiminin hiçbir şekilde Hamas'ın burayı yeniden yönetmesine izin vermeyeceğini söylediği belirtildi. Yetkililerin konuyla ilgili birçok seçeneği masaya yatırdığı, bunlar arasında İsrail'in geçici olarak sınır kapısını denetlemesi ya da Hamas'la bağlantısı olmayan Filistinli bir tarafça denetlenmesi gibi seçenekler olduğu kaydedildi. Haberde ayrıca Tel Aviv'in bölgedeki diğer ülkeler veya özel şirketler gibi farklı taraflar aracılığıyla sınır kapısında denetimi sağlamasının da masada olduğu ifade edildi. Savaş sonrası Refah Sınır Kapısı'nı kimin yöneteceği meselesinin, çok önemli bir konu olduğu ve bunun yarın Mini Bakanlar Kurulu toplantısında masaya yatırılacağı belirtildi.


Eski İsrail Genelkurmay Başkanı: Esirlerin geri dönüşünün tek yolu savaşın durması

Eski İsrail Genelkurmay Başkanı Aviv Kochavi, Gazze'de Hamas'ın elinde tuttuğu İsrailli esirlerin geri dönüşünün tek yolunun savaşın durması olduğunu söyledi. İsrail Kanal 12 televizyonu, Kochavi'nin ABD'de bir Yahudi topluluğuna daha önce yapmış olduğu konuşmayı yayınladı. Gazze'deki esirler ve Hamas'a ilişkin değerlendirmelerde bulunan Kochavi, “Savaş durmadan, kaçırılanların geri dönmesi için bir yolun olduğuna inanmıyorum. İnsanlar şunu sorabilir: Neden Gazze  konusunda bir şeyler yapmadınız? Orduyu İran'a karşı hazırladık. İtiraf etmeliyim ki, Gazze Şeridi'ni ve Hamas'ı varlığa dair bir tehdit olarak görmüyorduk ve stratejimiz İran'a ve kuzeydeki sahaya odaklanmaktı.” ifadelerini kullandı. Kochavi, 2021 yılında Hamas'ta değişimleri fark ettiklerini ve yeni şeylerin olduğuna işaret ettiklerini belirterek, "İşte (Yahya) Sinvar ve (Muhammed) Dayf'a suikast girişimlerimizin arkasındaki sebep buydu. Ancak insanlarla dolu bir bölgede bu iş zordu." dedi. Söz konusu suikastlar üzerinde aylarca çalıştıklarını kaydeden Kochavi, ancak bunda başarılı olamadıklarını dile getirdi.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU