Grossi: İran'la nükleer iş birliği çıkmaza girdi

Grossi, Tahran ile nükleer programı konusundaki iş birliğinin ‘tamamen tatmin edici olmadığını’ söyledi

UAEA Direktörü Grossi ve İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı İslami İsfahan'da düzenledikleri basın toplantısında / Fotoğraf: AFP

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Direktörü Rafael Grossi, İran'da iki gündür devam eden görüşmelerin gidişatından duyduğu memnuniyetsizliği dile getirdi.

Grossi dün Viyana Havaalanı’nda gazetecilere yaptığı açıklamada, Tahran ile nükleer programı konusundaki iş birliğinin ‘tamamen tatmin edici olmadığını’ belirterek ‘mümkün olan en kısa sürede somut sonuçlar’ alınması gerektiğini vurguladı. Şarku’l Avsat’ın AFP’den aktardığı habere göre Grossi, iş birliğinin ‘pratik olarak çıkmaza girdiğini ve bunun değişmesi gerektiğini’ ifade etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu açıklama, Grossi ve İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Muhammed İslami'nin İran'ın İsfahan kentinde düzenledikleri ve görüşmelerin ‘olumlu ve yapıcı’ geçtiğini belirttikleri basın toplantısından saatler sonra yapıldı.

Grossi ve İslami, UAEA ile Tahran arasında Mart 2023'te imzalanan anlaşmaya, özellikle de beyan edilmemiş sahaların açık bir şekilde soruşturulmasına bağlılıklarını bir kez daha yinelediler.

“Ortak anlaşmamız angajman için iyi bir temel oluşturuyor ve bu yolun İran ile UAEA arasında bir yol haritası olduğunu vurguladık” diyen İslami, UAEA'nın ‘İsrail'den gelen düşmanca imalara’ bel bağlamasına tepki gösterdi.

Grossi ise 2023 anlaşmasının şartlarının halen geçerli olduğunu belirtti. Ancak UAEA ile Tahran arasındaki ilişkilerde üçüncü tarafların herhangi bir etkisinin olduğunu reddederek, ‘daha ileri adımların’ belirlenmesi gerektiğini vurguladı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU