Güneş paneli dünya rekoru, yenilenebilir enerjileri coşturdu

Yeni rekor, yenilenebilir enerjinin küresel elektrik üretiminin yüzde 30'unu ilk kez geçmesiyle geldi

(Pexels)

Bilim insanları, bir önceki rekorun kırılmasının üzerinden 6 ay geçmeden güneş paneli verimliliğinde dünya rekorunu kırdı.

Dünyanın en büyük güneş paneli tedarikçisi Çinli LONGi Green Energy Technology firmasından bir araştırma ekibi, yüzde 27,3'lük verimlilik seviyesine ulaşarak kasımda kırılan yüzde 27,1'lik bir önceki rekoru kırdı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Son rekor, laboratuvar koşullarında kristal silikon güneş pili kullanılarak elde edildi. Şirket aynı zamanda yüzde 24,43'lük dönüşüm verimliliği oranına sahip ve ticari amaçlara uygun yeni bir pili de tanıttı. LONGi, yeni teknolojinin temiz enerji kaynaklarına küresel geçiş için büyük bir destek sağlayacağını belirtti.

LONGi Green Energy Technology Başkan Yardımcısı Dennis She, "Dahası, modül en yüksek güvenilirlik standartlarına göre tasarlandığı için bu performansı kullanım ömrü boyunca koruyor" dedi.

Enerji santrali sahipleri, HiMO 9 modülünden inşa edilen bir santralin arazilerini en verimli şekilde kullanmalarını ve güneş ışığından en yüksek faydayı elde etmelerini sağlayacağından emin olabilir.

Son rekor, laboratuvarda yüzde 33'ün üzerinde verimlilik oranlarına ulaşan perovskiti kullanan yeni nesil güneş pillerinin kırdığı rekordan hâlâ çok uzak. Ancak bu, güneş enerjisinin elektrik üretim kapasitesini küresel ölçekte artırmak için iyiye işaret.
 


Yeni rekor, çarşamba günü yayımlanan ve yenilenebilir enerjinin 2023'te ilk kez dünya elektriğinin yüzde 30'undan fazlasını oluşturduğunu ortaya koyan bir raporla aynı zamana denk geldi.

İklim düşünce kuruluşu Ember tarafından yayımlanan Küresel Elektrik İncelemesi'ne göre, temiz enerji kullanımındaki ani artış büyük ölçüde güneş enerjisi teknolojilerinin benimsenmesinden kaynaklanıyor.

Ember'ın küresel içgörü direktörü Dave Jones, "Yenilenebilir enerji geleceği geldi" dedi.

Özellikle güneş enerjisi, herkesin düşündüğünden çok daha hızlı bir ivme kazanıyor.

Güneş enerjisi 30'u aşkın ülkede yıllık elektrik üretiminin yüzde 10'undan fazlasını karşılarken, küresel elektrik üretimi 2022'de yüzde 4,6 seviyesinden artış göstererek 2023'te yüzde 5,5 oldu. 
 


Ember'ın raporunda, "Güneş, rüzgarla birlikte gelecekteki elektrik sisteminin belkemiğini oluşturacak ve 2050'ye kadar küresel elektriğin yaklaşık yüzde 70'ini sağlayacak" diye belirtildi. 

Güneş ve rüzgar enerjisi, batarya depolama, elektrikli araçlar ve diğer kilit teknolojiler için devam eden maliyet düşüşleri, temiz bir enerji geleceğinin aynı zamanda daha ucuz bir enerji geleceği olduğunu gösteriyor.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/tech

Independent Türkçe için çeviren: Gökçe Uçak

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU