UAEA İran'a ‘güveni yeniden tesis edecek’ önlemler alma çağrısında bulundu

UAEA Direktörü Rafael Grossi, İsfahan Konferansı öncesinde İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile görüştü

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, dün Tahran'da Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı Direktörü Rafael Grossi'yi kabul etti / Fotoğraf: Reuters

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Direktörü Rafael Grossi, İran'ı iki taraf arasında ‘güveni yeniden tesis etmek ve şeffaflığı arttırmak’ amacıyla anlayışları yeniden canlandırmak için somut önlemler almaya çağırdı. Grossi, İran'a yaptığı iki günlük ziyaretin başında Tahran'da Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ve İranlı baş müzakereci Ali Bagheri Kani ile bir toplantı da dahil olmak üzere üst düzey görüşmelerde bulundu. Grossi söz konusu görüşmelerin ardından İran Atom Enerjisi Kurumu'nun faaliyetleri hakkında düzenlediği uluslararası bir konferansa katılmak üzere İsfahan'a gitti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Grossi'nin yarın sona erecek olan ziyareti sırasında iki taraf arasında çözüm bekleyen konular, özellikle de açıklanmayan nükleer tesislerle ilgili yıllardır süren soruşturma ve müfettişlerinin İran'ın iş birliği yapmamasından şikayetçi olduğu UAEA misyonlarının güçlendirilmesi konularında ayrıntılı görüşmeler yapması bekleniyor.

Grossi, Abdullahiyan ile görüşmesinin ardından X platformu üzerinden yaptığı açıklamada İran tarafını, UAEA Direktörü’nün geçen yıl 4 Mart'ta Tahran'a yaptığı son ziyaret sırasında varılan mutabakata geri dönülmesi için somut adımlar atmaya çağırdı.

Grossi'nin önümüzdeki haftalarda, 3 Haziran'da başlayacak olan UAEA Yönetim Kurulu'nun üç aylık toplantısı öncesinde İran'ın faaliyetlerine ilişkin üç aylık bir rapor yayınlaması bekleniyor.

ABD yönetiminin 35 ülkeden oluşan konseyde İran'la ciddi bir şekilde karşı karşıya gelme konusundaki isteksizliği Grossi'nin etkisi konusundaki kuşkuları arttırdı. Reuters'a konuşan Batılı bir diplomat, “Grossi bir şey elde edebilecek mi? Bilmiyorum, genellikle İran'ın neyi kabul etmeye hazır olduğunu net bir şekilde anlamadan oradan ayrılmaz” ifadelerini kullandı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU