Meclis’te yeni anayasa trafiği devam ediyor: Kurtulmuş DEM, Saadet ve İYİ Parti'yi ziyaret etti

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, “yeni anayasa” görüşmeleri kapsamında ilk olarak CHP ile görüşmüştü

Fotoğraf: AA

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş, Meclis’teki siyasi partilere gerçekleştirdiği yeni anaya ziyaretleri devam ediyor.

DEM Parti'nin TBMM Grubu'nda saat 12.00’de başlayan görüşmeye DEM Parti Eş Genel Başkanları Tülay Hatimoğulları ve Tuncer Bakırhan’ın yanı sıra DEM Parti Grup Başkanvekilleri Gülistan Kılıç Koçyiğit ve Sezai Temelli katıldı.

Görüşme sonrası açıklama yapan Numan Kurtulmuş, “Bu süreci açık, şeffaf, demokratik bir şekilde parlamentoda grubu bulunan partilerle birlikte sürdürüyoruz. Bu sürece ilişkin görüşlerimizi, daha doğrusu çerçeveyi kendileriyle paylaştık. Bu süreci açık, şeffaf ve demokratik bir şekilde sürdürme talebimizi kendilerine ilettik. Bizim temennimiz, TBBM’de çok büyük bir çoğunlukla siyasi partilerin üzerinde uzlaşabileceği bir anayasa çalışmasının ortaya konması ve bunun Meclis’te kabul edilmesidir. Bugüne ilişkin daha detaylı açıklamayı üç partiyi ziyaretten sonra en sonunda gerçekleştireceğiz” dedi.

IMG_3796.JPG
Fotoğraf: AA


DEM Parti Eş Genel Başkanı Hatimoğluları ise şunları kaydetti:

Bizler de DEM Parti olarak demokratik anayasa yapım sürecine Türkiye’nin ihtiyacı olduğu kanaatindeyiz. 12 Eylül anayasasının değişmesi ve demokratik bir Türkiye’nin inşa edilmesi konusunda adımlar atılması konusundaki görüşlerimiz kamuoyunca bilinmektedir. Bu dönemde, elbette bir yol temizliğine ihtiyaç var. Türkiye’de bir demokratik anayasa yapım sürecini inşa edebilmek için, mevcut olan baskı sürecinin ortadan kalkması, antidemokratik uygulamaların ortadan kalkması, Anayasa’nın, AİHM kararlarının hükümlerinin uygulanması bizler açısından çok önemli. Dün 1 Mayıs’ta yaşanan şiddet olaylarını burada olumsuz gördüğümüzü, böylesi bir zeminde bir anayasa yapım sürecinin zorluklarının olabileceğinin altını çizdik bugün. Bizim en büyük temennimiz, ciddi bir yol temizliğinin yapılması, bir demokratik zeminin oluşturulması, en geniş yelpazedeki toplumsal bir mutabakatla Türkiye’deki bütün farklı halkları ve inançları eşit yurttaşlık hakkı temelinde, bütün haklarının Anayasal güvence altına alındığı bir zeminde bir anayasa yapım sürecinin açılması elbette bizler açısında önemli” sözlerini kaydetti.

Kurtulmuş’tan Saadet Partisi’ne ziyaret

Kurtulmuş, DEM Parti yöneticileriyle görüşmesinin ardından Saadet Partisi yöneticileri ile bir araya geldi.

Görüşmenin ardından gazetecilere açıklama yapan Kurtulmuş, “Genel çerçeveyi, bu süreçle ilgili görüşlerimizi, özellikle TBMM zemininde anayasa çalışmalarını nasıl ilerletebiliriz ve sonuç alırız, bunlarla ilgili görüşlerimi aktardım. Değerli arkadaşlarımızın da görüşlerini alma fırsatımız oldu. Yapıcı bir görüşme oldu. Önümüzdeki ekim ayı gibi bu işin muhtevasına ilişkin tartışmalara başlanabileceğini görüyorum. Siyaset diyalog içerisinde çözüm üretme yeridir. Bütün siyasi partilerin bu diyaloğun yapıcı unsurları olmasını temenni ederim. Meclis'te grubu olan partilerin görüşünü aldıktan sonra, Meclis'te temsil edilen diğer siyasi partilerin de görüşlerini alacağız. Bu süreci de şeffaf çık bir şekilde yürüteceğiz” ifadelerini kullandı.

AA-20240502-34440814-34440813-TBMM_BASKANI_KURTULMUS_SAADET_PARTISI_GRUBUNU_ZIYARET_ETTI.jpg
Fotoğraf: AA


Saadet Partisi Grup Başkanvekili Bülent Kaya da verimli bir görüşme olduğunu belirterek, "Anayasaların daha sağlıklı siyasal zeminlerde daha sağlıklı sonuçlar vereceğini dolayısıyla öncelikle Türkiye'deki siyasal iklimi tüm sorularımızı siyaset yoluyla müzakere edebileceğimiz bir zeminde konuşmanın önemine işaret ederek. Saadet ve Gelecek olarak bu siyasal zemine katkı sunacak her türlü çabanın içinde olacağımızı sağlıklı bir zemin inşasının sorunları konuşmaktan daha önemli olduğunu ifade ettik." dedi.

Saadet Grup Başkanı Selçuk Özdağ ise bu Türkiye'nin bir anayasa değişikliğine ihtiyacı var olduğunu söyleyerek söz konusu görüşmenin değerlendirileceğini söyledi. Özdağ, şunları söyledi:

Mutlaka ki Türkiye’nin bir anayasa değişikliğine ihtiyacı var. Türkiye çok anayasa değiştirdi zaman zaman darbelerle zaman zaman olağanüstü şartlarda değiştirdi, zaman zaman da referandumlarla değiştirdi. Önemli olan şu, Türkiye’de mevcut bir anayasa var, bu anayasa zaman zaman ihlal ediliyor, zaman zaman ilga ediliyor, bunları görüyoruz, en önemli şey de şudur; bugünkü Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile birlikte kuvvetler ayrılığı ilkesinin daha net bir şekilde ayrılacağı söylenmişti. Ama gördüğümüz şu ki burada ben parlamenter olarak grup başkanlığının ötesinde vermiş olduğumuz soru önergelerinde daha, anayasa bakanlara diyor ki 15 gün içerisinde cevap vermeniz gerekir, cevap vermiyorlar, cevap vermedikleri zaman peki anayasa çiğnendiğinde ne olması gerekiyor ilgasında bir cezası olması gerekiyor. Var mı? Var. Uygulanıyor mu? Uygulanmıyor. O zaman uygulanabilecek şeyleri yapmamız gerekiyor. Bununla ilgili olarak da çalışmalar yapılmasında fayda var. Mevcut anayasaya göre Türkiye’deki problemleri anayasanın maddeleri engel değil, bugünkü gerek ekonomik gerek dış politik meselelerde, gerekse de hukukun ihlal edilmelerinde bir problem oluşturmuyor kendisi. Oluşturmadığına göre peki ne yapmamız gerekiyor? Hep beraber daha çok konuşmamız, daha fazla demokratikleşmemiz, daha fazla hukukun üstünlüğünü, insan haklarını ön plana çıkartan bir anaysa: Bu anayasa için çalışmalara birlikte destek vereceğiz. Bir Türkiye’nin konuşan Türkiye olmasını istiyoruz; susan veya dayatılan Türkiye değil. Diyalogla uzlaşan ve anlaşan bir Türkiye özlemi içerisindeyiz. Bu tür çabaların ve çalışmaların Türk demokrasisine katkıda bulunacağı inancı içerisinde bizler de bu süreç içerisinde yol alacağız. Birlikte çaba göstereceğiz.

İYİ Parti ziyareti

Kurtulmuş son olarak, İYİ Parti'ye de bir ziyaret gerçekleştirdi.

Kurtulmuş, İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu'nu Meclis'teki parti grubunda ziyaret etti. Basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Kurtulmuş, Meclis'teki partilerin, doğru bir usul, masa etrafında toplanarak yeni anayasa konusunda tartışabilecekleri bir zemin oluşturulabilmesi için gayret sarf etmeleri gerektiğini söyleyen Kurtulmuş, "Siyasi partilerin öncelikli olarak birbirleriyle el sıkışmaları lazım. Yumrukları sıkarak diyalog olmaz, partilerin ve grupların birbirlerini anlaması, anlaşması mümkün olmaz. Ziyaret ettiğim 4 partide de diyaloğa açık bir anlayışın olduğunu, açık ve şeffaf bir zeminde bu konuların tartışılmasına müsait bir siyasal anlayışa sahip olduklarını görmekten dolayı duyduğum memnuniyeti ifade etmek isterim" diye konuştu.

TBMM Başkanı Kurtulmuş, partilerin anayasası olmayacağına, anayasa teklifleri olabileceğine işaret ederek, "Dolayısıyla bunun milletin anayasası haline getirilmesi için TBMM zeminini en iyi şekilde, neredeyse hatasız bir şekilde kullanmamız lazım ve buradan da ortaya çıkacak müşterek fikirler üzerinde ümit ve temenni ediyorum ki parlamentoda 400'ün üstünde bir ittifakla yeni anayasa metninin kabul edilmesi mümkün olsun" dedi.

TBMM'de, halkın yüzde 95'inin oyunun temsil edilmesi ile 15 siyasi parti ve 6 siyasi parti grubunun bulunmasının fevkalade büyük bir çoğulculuk işareti olduğunu vurgulayan Kurtulmuş, "Özgür, demokratik, çağdaş ve çoğulcu bir anayasanın yapılması için parlamentoda bir zemin mevcuttur. Bundan en iyi şekilde istifade ederek sonuç alınmasının doğru olduğu kanaatindeyim. 'Bu parlamento kurucu bir parlamento değildir ve anayasa yapamaz' fikri kabul edilemez. Bu parlamento, milletin doğrudan doğruya oylarıyla seçilmiş bir parlamentodur. Eğer yeterli sayıyı bulursa anayasa değişikliğini gerçekleştirebilir" diye konuştu.

"Yaptığım ziyaretlerde siyasi partilerin ön yargısız şekilde bu konuya yaklaşmalarından dolayı bir memnuniyet duyuyorum" diyen Kurtulmuş, "Türkiye, Cumhuriyet'imizin ikinci asrında 28. Dönem TBMM'ye yakışan yeni bir anayasayı hazırlayarak ya da çok kapsamlı bir anayasa değişikliği yaparak milletimizin ihtiyacı olan konulara cevap verebilecektir. Bundan sonra inşallah daha evvel de ifade ettiğim gibi, sadece grubu bulunan siyasi partiler değil parlamentoda temsil edilen diğer siyasi partilerin de görüşlerini alacağız" ifadelerini kullandı.

Dervişoğlu da ziyareti için Meclis Başkanı Kurtulmuş'a teşekkür ederek, şöyle konuştu:

İYİ Parti olarak, sistem yürürlüğe girmeden önce sistemden kaynaklı sorunlara işaret ederek, siyasi yolculuğumuzu sürdürdük ve yakın takvim içerisinde de sistemi tahkim edecek yeni düzenlemelere geçit vermeyeceğimizi ifade ettik. Parlamenter demokratik sistem arayışımız da devam ediyor. Şayet TBMM'de bu yönde bir anayasa değişikliği durumu söz konusu olur ise o zaman onu değerlendirmeye açık buluruz. Sayın Meclis Başkanımız, görevi münasebetiyle tarafsızdır. Söylediklerimi kendisine cevap saymasın. Ülke için temennilerini ve dileklerini ifade ediyor, bir ihtiyaca işaret ediyor ama Türkiye'nin öncelikli başka sorunları da var. Bu anayasa değişikliği tartışmalarının öncelikli sorunları da gölge altında bırakmaması lazım, konuşulamaz hale getirmemesi lazım.

Türkiye'de ciddi bir ekonomik darboğaz yaşandığını söyleyen Dervişoğlu, "Tencere kaynamıyor, insanlarımız açlıkla sefalet sınırının altında yaşıyor, eğitimden kaynaklı önemli problemler var, gençler geleceklerine dair umutlarını yitirmiş durumdalar ve vize kuyruklarında kendilerine istikbal arıyorlar" diye konuştu.

AA-20240502-34442109-34442103-TBMM_BASKANI_KURTULMUS_IYI_PARTI_GRUBUNU_ZIYARET_ETTI.jpg
Fotoğraf: AA

Türkiye'nin çevresinde savaş ve güvenlik sorunları bulunduğunu, bunların konuşulması gerektiğini belirten Dervişoğlu, Anayasa'dan kaynaklı tartışmaların bunları gölgede bırakmamasını istedi. Dervişoğlu, Türkiye'nin bir "demografik istilayla" da karşı karşıya olduğunu söyledi.

Meclis Başkanı Kurtulmuş'un ziyaretini ziyadesiyle yerinde ve anlamlı bulduklarını vurgulayan Dervişoğlu, bir bilgilendirme görüşmesi olduğu kadar ziyarette ülke sorunlarını da karşılıklı konuştuklarını aktardı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU