Yüksek alkollü kuyrukluyıldız "meteor yağdıracak"

Meteorlar gelecek yıllarda da aynı tarihte Dünya'yla çarpışacak

46P/Wirtanen, 16 Aralık 2018'de Dünya'ya en yakın geçişini yaptı (NASA)

NASA'nın "anormal derecede alkollü" olduğunu keşfettiği kuyrukluyıldız, çok yakında bir meteor yağmuruna neden olabilir.

46P/Wirtanen adlı gök cismi 1974'te Güneş'e yaklaştığında arkasında minik asteroitlerden oluşan bir toz kütlesi bırakmıştı.

Beş gökbilimci bu enkazın yörüngesini hesapladı ve Dünya'nın bu yıl 12 Aralık'ta yeni bir meteor yağmuruyla karşılaşabileceği sonucuna vardı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Üstelik bu toz kütlesi muhtemelen gelecek yıllarda da aynı tarihte Dünya'yla çarpışacak. Bu da yerkürenin her yıl düzenli bir meteor yağmuruna sahne olacağı anlamına geliyor.

Hakemli bilimsel dergi Astronomy and Astrophysics'e gönderilen ve henüz inceleme aşamasında olan yeni makaleye göre söz konusu meteorların Dünya'ya çarpma hızı nispeten düşük olacak.

Saatte 10,2 kilometre hızla gezegene çarpması beklenen meteorlar, bu yüzden çok da parlak görülmeyebilir.

Ancak daha yavaş hareket eden meteorlar, gökyüzünde daha uzun süre süzülebiliyor. Bu da bir yandan gözlemlenebilme ihtimallerini artırıyor.

Birkaç farklı bilgisayar modeli kullanan bilim insanları, meteor yağmurunun zirve yapacağı saat aralığını da hesapladı.

Bulgulara göre yağmur, 12 Aralık'ta Türkiye saatiyle 11.30 ve 15.30 arasında zirveye ulaşacak.

Zirve noktasının gündüz saatlerine denk gelmesiyse gözlemciler için kötü bir haber.

Yüksek oranda alkollü

NASA araştırmacıları 2021'de Güneş Sistemi'nin iç kısımlarına yolculuğu sırasında Dünya'ya çok yaklaşan kuyrukluyıldızın "koma" adı verilen atmosferini incelemişti. Analizler, gök cisminin yüksek seviyede alkol barındırdığını ortaya koymıuştu.

Normalde kuyrukluyıldızlar "alkollü canavarlar" olarak biliniyor. Zira Güneş Sistemi'nin dış kısımlarından içine doğru hareket ettiklerinde ısınıp alkollü bileşikler salabiliyorlar.

Ancak NASA desteğiyle yapılan araştırmanın ardındaki bilim insanlarına göre 46P/Wirtanen, anormal derecede fazla alkol içeriyor. Bu durum, Güneş Sistemi'nin evrimine dair şaşırtıcı bilgiler sağlayabilir.

ABD'deki Johns Hopkins Üniversitesi Uygulamalı Fizik Laboratuvarı'ndan Neil Dello Russo, "46P/Wirtanen, bugüne kadar herhangi bir kuyrukluyıldızda ölçülen en yüksek alkol-aldehit oranlarından birine sahip" diyor:

Bu da Wirtanen'in oluştuğu erken Güneş Sistemi'nde karbon, oksijen ve hidrojen moleküllerinin nasıl dağıldığına dair bilgi veriyor.

Comet 46P/Wirtanen, Güneş Sistemi'nin iç kısımlarını aslında düzenli ziyaret ediyor. Kuyrukluyıldız, her 5,4 yılda bir Güneş'in etrafında dönüyor ve hatta bazen Dünya'ya o kadar yaklaşıyor ki gece gökyüzünde çıplak gözle görülebiliyor.

 

Independent Türkçe, IFL Science, arXiv

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU