Antik Roma'da felsefenin başlangıcı

Umut Ataseven Independent Türkçe için yazdı

Romalı erkekler milattan önce 200 yılına kadar felsefe okumaya başlamamışlardı, o zamanlar Romalılar Yunanistan'ı fethediyorlardı.

Bu yüzden birçok Romalı asker ve general Yunanistan'da çok zaman geçirdi ve Yunan filozoflarıyla konuşma şansı buldu.

Romalılar, Sokrates, Platon ve Aristoteles gibi Yunan filozoflarının son zamanlarda felsefe hakkında çok düşündüklerini öğrendiler.

Bu durum bazı Romalılar tarafından çok fazla ilgi çekiciydi. Yaklaşık milattan önce 50'ye gelindiğinde, Romalılar felsefeyi kendileri yazmaya bile başlamış, ancak çoğu hemen hemen Yunan felsefesini Latince'ye çeviriyorlardı. 

1.JPG
Titus Lucretius Carus​​​​​​​

Lucretius ve Epikürcüler

Felsefe hakkında yazan ilk Romalı adamlardan biri Lucretius'tu. (Erkekler çoğu kadının felsefe okumasına izin vermez.)

Lucretius, Yunan Epikür felsefesini takip etti. Bize Yunanca okuyamayan insanlar için Epikür felsefesini Latince açıklayan "Şeylerin Doğası" adlı uzun bir şiir bıraktı.

Cicero Lucretius ile hemen hemen aynı zamanda felsefe hakkında yazan başka bir adamdı. Çoğunlukla Şüpheci bir filozoftu.

Diğer şüpheciler gibi, Cicero da duyduğunuz herhangi bir fikri veya gerçeği sorgulamanız gerektiğini düşündü.

Her zaman 'Böyle olduğunu nereden biliyorlar?' diye sormalıyız. Veya 'Neden emin olabilirler?' Veya 'Peki ya bu diğer şey?'


Cicero, hükümeti nasıl yönetecekleri konusunda daha iyi kararlar vermeleri için insanları daha mantıklı düşünürler yapmak için felsefeyi kullanmaya çalıştı.

Ancak Cicero, özellikle erkeklerin mümkün olduğunca iyi olmaya çalışması gerektiği konusunda bazı Stoacı fikirler de sahipti.

2.JPG
Epikür​​​​​​​

Yaklaşık 100 yıl sonra, imparatorlar Claudius ve Nero zamanında, Seneca adında başka bir filozof Stoacı felsefe hakkında başka bir dizi makale yazdı.

Seneca, erkeklerin gerçekten önemli olmayan şeylerle zaman kaybetmemesi gerektiğini düşündü.

Bunun yerine, dünyayı iyileştirmeye yardımcı olmak için zamanlarını iyi kullanmalılar ve felsefe okuyarak kendi zihinlerini geliştirmeliler.

Seneca'nın zamanından kısa bir süre sonra, birçok erkek ve kadın tanrılarla veya Tanrı ile daha yakın, daha doğrudan bir ilişki aramaya başladı.

Hıristiyan Gnostikler gibi bazı insanlar, Tanrı'ya yaklaşmak için sihirli büyüleri ve gizli bilgileri kullanmaya çalıştılar. Montanus'un Hıristiyan takipçileri dua ederek Tanrı'ya yaklaşabileceğinizi düşündüler.

Pagan Neo-Platonistler, Platon'un mükemmel biçim hakkındaki fikirlerinden gelen felsefi fikirleri kullandılar.

3.JPG
İmparator Nero

Kendilerini mükemmelleştirmeye ve bu şekilde Tanrı'ya yaklaşmaya çalıştılar.

Aynı zamanda, Kinik felsefenin yeniden canlanması, emperyal iktidara karşı bir protesto hareketi oluşturdu.

Daha sonra Hıristiyanlar kendi felsefi fikirlerini geliştirdiler. St. Augustine ve St. Ambrose, MS 300'lerin sonlarında, her ikisi de daha önceki filozofları inceledi.

Hem Hıristiyan fikirlerini hem de Yunan ve Roma felsefesini içerecek bir Hıristiyan felsefesi yaratmaya çalıştılar. Hıristiyan felsefeleri Aristoteles ve Neo-Platonizmi içerecekti.

4.JPG
Musa bin Meymun​​​​​

Roma İmparatorluğu'nun çöküşü, erkeklerin (veya birkaç kadının) bu fikirleri düşünmesini engellemedi.

Hem İslam İmparatorluğu'nda hem de orta çağ Avrupa'sında, al Tusi ve Maimonides ve Thomas Aquinas gibi adamlar dinin felsefeyle aynı fikirde olması için çalışmaya devam ettiler.

Felsefe yoluyla Tanrı'ya yaklaşmaya çalıştılar.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU