Işıktaki değişimlerin Alzheimer'ı kötüleştirebileceği tespit edildi

Yeni araştırma, artan ışık hassasiyetinin "günbatımı sendromunu" ağırlaştırabileceğini söylüyor

(AFP)

Alzheimer'ın tedavisinde yeni terapilere öncülük edebilecek yeni bir çalışmaya göre bu zayıflatıcı nörolojik hastalığın semptomları bazı hastalarda ışığa maruz kalışlarındaki değişiklikler nedeniyle kötüleşebilir.

Frontiers in Aging Neuroscience bilimsel dergisinde kısa süre önce yayımlanan yeni araştırma, artan ışık duyarlılığının "günbatımı sendromuna", yani Alzheimer semptomlarının günün geç saatlerinde kötüleşmesine katkıda bulunabileceğini ve hastalığın ilerlemesine yol açtığı düşünülen uyku bozukluklarını tetikleyebileceğini belirtiyor.

ABD'deki Virginia Üniversitesi'nden araştırmacılara göre bulgular, Alzheimer hastalarında görülen biyolojik saatin bozulmasına ilişkin yeni bilgiler sağlıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Dünya çapında 50 milyondan fazla kişi, demansın en yaygın türü olan Alzheimer'dan mustarip. Alzheimer hastaları kendi sevdiklerini unutabilecekleri ve günlük yaşamlarını yönetmekte zorlanabilecekleri noktaya kadar ilerleyen hafıza kaybı yaşıyor.

Yeni çalışmada bilim insanları, sirkadiyen ritim adı verilen vücudun doğal biyolojik saatine Alzheimer hastalarında ne olduğunu daha iyi anlamak için bir fare modeli kullandı.

Araştırmacılar farelerin ışığa maruz kalışlarını değiştirerek onlara "jet lag" verdi ve bunun davranışlarını nasıl etkilediğini inceledi.

Araştırmacılar, yeni çalışmanın hem yeni Alzheimer tedavilerinin geliştirilmesine hem de semptom yönetimine katkıda bulunabileceğini belirtiyor.

Bakıcılar, sirkadiyen ritim olarak adlandırılan doğal biyolojik saatlerinin değişmesi nedeniyle Alzheimer hastalarının düzensiz uyku alışkanlıklarıyla sıklıkla sorun yaşar.

Bu yeni çalışmaysa hastalarda bu tür uyku döngüsü bozulmalarını yönetmeyi sağlamak için ışığa maruz kalma terapisinin geliştirilebileceğini öne sürüyor.

Çalışmanın ortak yazarı Thaddeus Weigel, "Alzheimer hastalığında sirkadiyen bozukluklar uzun zamandır biliniyor ama bunlara neyin sebep olduğunu hiçbir zaman çok iyi anlayamadık" dedi.

Weigel, "Bu araştırma, sirkadiyen semptomların bazıları için yeni ve ilginç bir olası açıklama olarak ışığa duyarlılıktaki değişikliklere işaret ediyor" diye ekledi.

Son araştırmada bilim insanları, Alzheimerlı farelerin ışığa maruz kalmadaki değişikliklere normal farelerden çok daha farklı tepki verdiğini buldu.

Araştırmacılar, Alzheimerlı farelerin 6 saatlik zaman değişimine kontrol farelerine göre önemli ölçüde daha hızlı uyum sağladığını, bunun da muhtemelen ışıktaki değişimlere karşı artan hassasiyetlerinden kaynaklandığını belirtiyor.

Vücudun biyolojik saatleri ışıktan faydalanarak kademeli olarak ayarlanır ancak Alzheimerlı fareler örneğinde bilim insanları bu değişimin anormal hızda gerçekleştiğinden şüpheleniyor.

Bulgular, Alzheimer'daki ışık hassasiyetinin artmasında göz retinasının muhtemelen önemli bir rolü olduğuna işaret ediyor.

Bilim insanları retinanın, hastalığın tedavisi, yönetimi ve önlenmesi için yeni yollar geliştirmek üzere gelecekte yapılacak çalışmalar için umut verici bir yol olabileceğini söylüyor.

Çalışmanın yazarı Heather Ferris, "Bu veriler, ışığın türünü ve zamanlamasını kontrol etmenin Alzheimer hastalığında sirkadiyen bozulmaları azaltmanın anahtarı olabileceğini gösteriyor" dedi.

Dr. Ferris, "Bu araştırmanın, insanların Alzheimer hastalığının ilerlemesini azaltmakta kullanabilecekleri ışık terapileri geliştirmemize katkıda bulunacağını umuyoruz" diye ekledi.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU